Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Ekim 2018 Pazartesi

GÖLYAZI KÖYÜ NEREDE? NASIL GİDİLİR? GEZİLECEK YERLER


                Gölyazı köyü nerede?  Bursa-İzmir karayolu üzerinde bulunan gölyazı köyü, Bursa ili, nilüfer ilçesine bağlıdır.  Uluabat Gölü üzerine kurulu şirin ve küçük bir yarımada. Gölyazı Gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Gölyazıda gezilecek yerler arasında,Bursa merkeze 40 km mesafededir. Türkiyede gezilecek ada köyleri listesinin başlarında gelir.

          Nilüfer  Gölyazı köyüne gezi turu en çok yapılan illerden İstanbul'a ise 193 km uzaklıktadır. Gölyazı köyü'ne nasıl gidilir? Bursa merkezden gelecekler için şehir merkezlerinden Uluabat gölü ve gölyazı köyü otobüleriyle ulaşım sağlayabilirler. İstanbul'dan gelecekler için İdo ve Budo deniz otobüslerini kullanıp Mudanya'dan Emek organizeye sanayi bölgesi duraklarında inip, gölyazı köyü'ne aktarma yapabilirler.

 GÖLYAZI TARİHİ;


          Gölyazı köyü eskinden  Apollon Krallığı‘nın başkentiymiş. Daha sonra farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Uluabat’ın adı Apollont, Gölyazı köyü'nün eski adı da Apolyontmuş. Apolyont Gölü olarakta bilinir.
Apolyont (Uluabat) Gölü üzerinde bulunan Gölyazı köyü  “Apollonia ad Ryndacum” olan Gölyazı’da yerleşim antik çağlara kadar dayanıyor.

           Gölyazı Adanın ismi  Bergama Kralı 2. Attalos’un Kraliçe Apollonis’e adına verildiği söyleniyor. Adada  Roma İmparatorluğu dönemine ait birçok ize rastlanabiliyor; antik su kemeri ve mezar yapıları vb. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu çıkarılan tarihi eser kalıntıları, Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.  19. yüzyılda yaptırılan  Aziz Panteleimon Kilisesi de restorasyon çalışmaları yapılarak günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir.

         Gölyazı tarihi hakkında bir bilgi de şöyle; Apolyont’a komşu krallık olan Melde’nin prensi, Apolyont’un eski sahibi Apollonia Kralı’nın kızına aşık olur.  Kızın gönlü istemeyince, babası Apolyont Gölü kıyısında bir tepede saray yaptırıp kızını orada saklamış. Melde Kralı da bunu duyunca Mustafakemalpaşa Nehri’nin yatağını değiştirtip Apollonia’nın sular altında kalmasına yol açmış.

GÖLYAZI KÖYÜ'NDE NE YENİR?


            Bursa gölyazı köyü kahvaltısı yapmak isteyenlere, Gölyazı manzarasına karşı oturup keyifle Gölyazdıda kahvaltı yapabilecekleri Gölyazı gönül sofrası idealdir. Gölyazı köyünde yeme içme fiyatlar çok yüksek değildir. Turna balığı ve gözleme ile meşhur bir yerdir. Sabah kahvaltı yaptıysanız öğle yemeğinde Gölyazıda ne yenir?  başka derseniz,

        Turna balığı ve yayın yiyin derim. Uluabat gölünün Turna ve yayın balığı meşhur yemeklerindendir. Ayrıca Bursa ile  özdeşleşen İskender Kebap ve pideli köfte yiyebilirsiniz. Tabi Bursada İskender kebap nerde yenir? diyorsanız şehir merkezinde Ahmet Vefik Paşa devlet tiyatrosunun hemen yanında Bursaya ilk iskender kebabı getiren o küçük yerde yiyebilirsiniz.

BURSA GÖLYAZI ADASINDA YAŞAM


             Gölyazı köyünde yaşayan insanların genellikle geçim kaynakları balıkçılıktır. Küçük bir yer olması nedeniyle denizden çıkan ürünleri köyün içinde kurdukları pazarlarda ve dükkanlarda satışını yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

         Özellikle Uluabat Gölü'nden çıkan turna ve yayın balığı köy halkının en büyük geçim kaynağıdır. Gölde kerevit ve deniz böceklerine de rastlamak mümkündür. Gölyazı'nın tanınmasını sağlayan hiç şüphesiz, son yıllarda çekilen dizilerdir.Bursa Gölyazıda çekilen dizler Güneşi beklerken ve ünlü sinemacı Derviş Zaim'in Balık filmi çekimleri de Bursa Gölyazı köyünde gerçekleştirilmiştir. 

       GÖLYAZIDA NE YAPILIR?


            Gölyazı'da Gün Doğumu seyretmek isterseniz, Gölyazının en güzel yeri olan Zambak tepeden en güzel gölyazı manzarasını seyredebilirsiniz. Zambat tepe Gölyazı merkezinden 10 dk yürüme mesafesindedir. Zambak tepeyle ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse, eski bir amfi tiyatro olduğu ve tepenin eski bir rum mezarlığı olduğu yönünde rivayetler var .

        Zambak tepede genellikle fotoğrafçılar gün doğumunu ve gün batımını fotoğraflamak için ziyaret ederler. Aynı zamanda evlenecek çiftlerinde genellikle buraya Gölyazı düğün fotoğrafları çekmek için geldiği söyleniyor.

          Gölyazı sokaklarını ve adanın etrafını gezebilirsiniz. Gölyazının sokakları küçük ve daracık olması sebebiyle betonnarma yapılar az sayıda görülüyor. Sokaklarda kapının önünde oturan teyzeler ellerinde el işleri ile meraklı gözlerle size bakarsa mutlaka sohbet etmek içindir. Neden bize bakıyorlar diye düşünmeyin:))

          Gölyazıda sandal keyfi; Gölyazı'ya geldiğinizde hemen adanın kıylarında sizi gezdirmek için bekleyen sıra sıra sandalleri göreceksiniz. Uluabat Gölünde 11 ada olduğu söylenir. Balıkçıklar bu adalara en yakın olanlara tekneleriyle gidebiliryorlarmış. Sizi adanın etrafını turlardan yaklaşık 20-25 dakida sürüyor. Kiraladığınız tekne fiyatları da 20-25 Tl ama pazarlık sünnettir. :))
Balıkçı tekneleri sizi klasik olan manastırın kalıntıları olan adaya ve nilüferlere götürüyor. Nilüferler Mayıs'tan Kasım'a 9'da açıp 15' te kapatıyorlar.

       LEYLEK CENNETİ ULUABAT GÖLÜ


           Uluabat Gölü bir ramsar alanı olması, planktonlar ve diğer canlılar bakımından zengin bir Göldür. Bu nedenle leylekler buraya akın ediyorlar. Uluabat Gölü Afrika'dan yola çıkan ve Arap Yarımadası'nı geçen leyleklerin yolu üzerinde bulunuyor.

Leylekleri her yerde görme şansınız vardır. Hatta Gölyazı'ya komşu olan Karaağaç köyü'nde diğer adı  “Leylek Köyü”nde, Leylek şenlikleri düzenleniyor. Türkiye'de tek Avrupa'nın ise 11. Leylek köyü ünvanına sahip bir yer. Leylekler adete köyün simgesi halini almış durumda. Her yıl Mayıs ayının sonlarına doğru Leylek şenliği düzenleniyor. Gölyazıda gezilecek yerler listesine eklemeyi unutmayın.

GÖLYAZI’DA GEZİLECEK YERLER


Ağlayan Çınar

             Gölyazı ağlayan Çınar ağacı bölgenin en yaşlı çınar ünvanına sahiptir. Ağlayan Çınar ağacının yaşı 743 olarak yazılmıştır. Gölyazı’nın simgesi olan Ağlayan Çınar’a ismini Mehmet Okatan vermiş. Çınar Ağacının tabelasında şöyle yazdırmış.

          “Tarihin verdiği yorgunlukla yan yatmış ulu bir çınar… Lakin, yaşamaktan umudunu kesmemiş, uzanmış öylesine bağrı yanık, yaprakları hüzün, içi kan ağlarcasına, savaşlara, acılara, kara sevdalara tercüman olurcasına ardında sevgi bahçesi, açamayan gonca bir gül, önünde, oluk oluk gözyaşlarının eseri koca bir göl.” Ağaç Gölyazı’yı karaya bağlayan köprünün yanında bulunuyor. Ayrıca vaktiniz olursa Bursa gölyazı çiftliğini de ziyaret etmenizi tavasiye ediyorum.

Aziz Panteleimon Kilisesi


           Bu kilise 19. yüzyıl Anadolu Rum Ortodoks miraslarından birisi. Eskiden ibadet için kullanılan klise şuanda  kültür evi olarak kullanılmaktadır.
APOLYON KİRAZI; Günümüzde bu kirazın ismini Napolyon olarak duysanızda aslında Apolyon kirazıdır. Taneleri çok iri olan kirazın tadıda bir o kadar lezzetlidir. Mevsiminde giderseniz merkezde zaten gözünüze ilişir, mutlaka alır tadına bakarsınız.


Gölyazı pansiyon ve oteller;


          Gölyazıda kalınacak yer, ya da  gölyazıda nerede kalınır? diye merak ediyorsanız. Günebilirlik kalmanızı tavsiye ederim. Zira Gölyazıda pansiyon ve otellerin olduğu bir mekan bulamadık.
Balık ve Deniz Mahsullerinin bulunduğu Günbatımı Et ve Balık Lokantası ve Güngören Aile Balık Lokantası güzel yerlerden biridir.

Gölyazı çay bahçelerinin herhangi birinde yine aynı güzellikle Gölyazı manzarasına karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Sizlere Bursa gölyazı hakkında bilgi vermeye çalıştık. Tirilye tarihi ve turistlik yerler adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.   İyi gezmeler... Mudanya gezilecek yerler için tıklayın.


Yazının içindekiler

*Gölyazı köyü  gezilecek yerleri     *Gölyazıda gezilecek yerler? *Gölyazıda ne yenir? * Gölyazıda nerede kalınır? *Gölyazı  nerede? *Gölyazıya  nasıl gidilir? *Gölyazının  eski ismi  *Gölyazının eski adı  *Gölyazı  tarihi ve tarihi yerler *Gölyazı tarihi eserler *Gölyazı köyü   tarihi eserler*Gölyazıda bulunan tarihi yerler *Gölyazı tarihi ve türistlik yerler*Gölyazı  tarihi mekanlar *Gölyazının  tarihi *Gölyazı kaç yılında kurulmuş *Gölyazı gezi rehberi*Gölyazı kahvaltı mekanları -yerleri *Gölyazı Köyü turistlik yerler
*Gölyazı  görsel resimler* Gölyazı'nın  tarihi yerleri *Bursa Gölyazı  tarihi yerler *Bursa Gölyazı köyü  tarihi yerleri * Gölyazı  Bursa tarihi yerler
*Gölyazının  turistlik yerleri * Gölyazının  güzel yerleri * Gölyazı köyü tarihi ve gezilecek yerleri * Gölyazıda  gezilecek yerler * Gölyazının  neyi meşhur
*Gölyazı  otel fiyatları * Gölyazı köyü  nereye bağlı * Bursa Gölyazı Köyü
*Gölyazı  görsel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot