Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Eylül 2018 Pazar

OYLAT MAĞARASI





                          OYLAT MAĞARASI


           Oylat mağarası; Bursa ili, İnegöl ilçesine bağlıdır. İnegöl'ün 17. km güneydoğusunda Hilmiye köyüne 1 km mesafededir.  Oylat mağarasının oluşumu, hikayesi ve tarihçesi binlerce yıl öncesine dayanan sarkıt ve dikitlerin oluşarak günümüze kadar varlığını devam etmesidir.

         Oylat mağarası Bursa İnegöl ilçesinin gezilecek yerler içinde önemli bir konuma sahiptir. Oyrat mağarası Tarihi ve turistlik bir yer olması sebebiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlar. İnegöl'ün en önemli turizm merkezlerindendir.

         Oylat mağarası nerededir? İnegöl ilçesine yaklaşık 25 km mesafededir. Oyrat mağarasına nasıl gidilir?  Ankara istikameti yolu takip edildiğinde yol üzerinde karşınıza Oylat mağarası, Oylat şelalesi ve Oylat kaplıcalarını belirten tabelaları göreceksiniz.

         Yol tabelaları sizi mağaranın kapısına kadar götürecektir. Ya da İnegöl merkezden 10 lira ücret ödeyerek, toplu taşıma araçlarını kullanarak Oylat mağarasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Oyrat mağarası kaça kadar açık? diyorsanız, Oylat  mağarası ziyaret ve giriş  saatleri sabah saat 7 ile akşam 6 ya kadardır. Giriş ücretleri kişi başı 7,5 Tl dir.




































         Oylat mağarası gezi için bu fiyat uygundur. Oyrat mağarası özelliklerine gelince; Oylat Mağarası, fay hatlarından oluşmuştur. 3 adet fay hattı bulunmaktadır, depremlerden sonra oluşan oyuklardan akan suların meydana getirdiği sarkıt ve dikitleri ile ünlüdür. Bu sarkıt ve dikitlerin oluşması için birkaç sene gerekiyormuş.

  Oylat Mağarasında bulunan sarkıt ve dikitlerin boyları 7 – 8 metre civarında olanları bulunmaktadır. Oylat mağarası girişi hemen mağarasının girişinde yapılan merdivenlerle sağlanıyor. Merdivenlerin hemen yanında su sesi eşliğinde kurulmuş küçük bir cafe bulunmaktadır. Su sesini dinlerken çayınızı yudumlamak çok güzel olur.




































          Merdivenlerden aşağı biraz yürüdükten sonra mağaranın muhteşem doğasını yavaş yavaş keşfetmeye başlıyorsunuz. Oylat mağarasının uzunluğu 750 metre, yüksekliği 93 metredir. Bu özelliğiyle Türkiye'nin en uzun ikinci mağarası unvanına sahiptir.  Mağara içinde rahat rahat gezmek için  sağ ve sol taraflarda ışıklandırma sistemi kurulmuş.

         Oylat mağarasının en büyük özelliği siz yürürken sanki yerinizde duruyormuş hissi vermesidir. Mağarayı gezerken, yarasa ve bazı zararsız hayvanlarla karşılaşabilirsiniz.  Hatta yarasalar o kadar fazla ki, yarasaların gübrelerinin satışı için firmalar aranıyormuş.
Oylat mağarasının nem oranı %93 oranındaymış. Oylat mağarasının faydaları astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelmesidir.

         Oylat mağarasının toplam uzunluğu gidiş ve geliş olarak hesapladığınızda 1,5 km mesafededir. Oylat mağarası gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Eğer yolunuz Bursaya ya da İnegöl' düşerse mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Bursa İnegöl Oyrat mağarasını gezdikten sonra Oylat kaplıcalarını ve Oylat şelalesini de görmenizi  tavsiye ederim.

       Oylat mağarası resimleri karanlık olması sebebiyle, mağaranın özelliklerini tam yansıtmayabilir. Bu nedenle yerinde görmek daha iyi olur derim. Gerçi mağara araştırma derneğinin mağara içindeki ekosistemin bozulacağı yönünde  sunmuş olduğu raporda mağaranın ziyaretçilere kapanması gerektiğini belirtmişse de, halen ziyaretçilere açıktır. Oylat mağarası hakkında kısa bilgi vermeye çalıştık. Oylat kaplıcaları için tıklayın. 

Yazının içindekiler;

Oylat mağarası nerede
Oylat mağarası özellikleri
Oylat mağarası görsel
Oylat mağarası ulaşım
Oylat mağarası nereye bağlı
Oylat mağarası hakkında bilgi
Oylat mağarası ücretleri
Oylat mağarası tarihi
Oylat mağarası ziyaret saatleri
Oylat mağarası gezilecek yerler
Oylat mağarası resim görsel
Oylat mağarası resim görsel
Oylat mağarası resim görsel
Oylat mağarası resim görsel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot