GÜRSU TARİHİ
Susığırlık adıyla, 15. yüzyıldan önce kurulmuş eski bir yerleşim yeridir. 1 Mart 1930 yılında Susığırlık Belediyesi adıyla belediye teşkilatı kurulmuş, 1931 yılında Gürsu adını almıştır.
Bursa’nın Yıldırım İlçesine bağlı bucak iken, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe statüsünü kazanmış, Ekim 1991 tarihinde kuruluş işlemlerini tamamlayarak ilçe olarak hizmete başlamıştır.
Gürsu düz bir ovada kurulmuştur. Batısında Yıldırım ve Orhangazi Merkez ilçeleri, Kuzeyinde Gemlik, Doğu ve Güneyinde de Kestel ilçesi ile çevrilidir. 118 km2 alanı kapsar. Deniz seviyesinden yüksekliği 100 metredir.
Yörede Marmara Bölgesi iklim özellikleri hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçer. Yazın en yüksek sıcaklık 36–40 derece olurken, kışın 8 ila 10 dereceye kadar düşmektedir. Bilhassa güz aylarında Uludağ’dan gelen hava akımına bağlı olarak şiddetli lodos fırtınası görülür.
İlçenin 11.300 hektar arazisinin % 42,8’ü tarım hizmetlerinde kullanılmaktadır. % 46,6’ i orman arazisi, kalan miktar ise mera, meskûn mahal ve tarıma elverişsiz arazilerdir.
İlçede en çok meyvecilik, sebzecilik ve tarla bitkileri üretimi yapılmaktadır. İki dağ köyünde hayvancılık ön plandadır.
Bursa merkezine 12 km. uzaklıktaki Gürsu ilçesi, tarihi çınar ağaçları, Osmanlı evleri, tarihi hamam ve camisi ile şirin bir ilçedir. Gürsu ilçesi küçük bir ilçe olması sebebiyle tarihe tanıklık edecek pek bir mazisi de bulunmamaktadır.
İlçenin nüfusu 2017 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 84.880'dir.
İlçenin Dışkaya köyün'de yamaç paraşüdu sporu da yapılmaktadır.
ETRAFINDA GEZİLECEK YERLER
Vaktiniz olursa daha önceki gezi yazılarımda yazmış olduğum aşağıdaki yerleri de gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü Bursa'nın Osmanlı başkenti olması nedeniyle birçok tarihi yapılar bünyesinde bulundurur. Bursa Uludağ kayak merkezi için Tıklayın.
Bu yerlerle ilgili yazımda çok güzel tarihi yerleri gezebilirsiniz.
*Bursa cumalıkızık kahvaltı ve gezilecek yerler
*Bursa'da gezilecek yerler
*Gölyazı köyü gezilecek yerler
*Misi köyü gezilecek yerler
*Saitabat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat mağarası gezilecek yerler
*Oylat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat kaplıcaları gezilecek yerler
*Bursa yıldırım gezilecek yerler
*Yıldırım gezilecek yerler
Yazının içindekiler
Gürsu tarihi
Bursa gürsu tarihi
Gürsu da gezilecek yerler
Gürsu'nun eski adı
Gürsu nerede
Gürsu nereye bağlı
Gürsu'nün nüfusü
Gürsu'nun tarihi yerleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.