Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

21 Aralık 2021 Salı

BORNOVA KARŞIYAKALIDIR!



Bugün 19.12 Dünya Karşıyakalılar Günü.

Bugünün anlam ve önemine istinaden hazırladığım araştırmamızda yine ilk kez öğreneceğimiz bilgilerle dolu.

Karşıyaka tarihini araştırdıkça, yepyeni ve bilinmeyen bir çok konunun ortaya çıkmasından dolayı çok mutluyum. Ben bu araştırmaları naçizane normal mesleğim dışında, gönül verdiğim semtimin spor tarihine katkı koyabilmek, gençlerin bu konulara etkileşim sağlamaları amacıyla gerçekleştiriyorum.

Tam 88 yıl önce İzmir’in sporda öncü kulübü Karşıyakamız, Bornovalı gençlerle bir birliktelik gerçekleştirip, “Karşıyaka Spor Kulübü Bornova Lokali” isminde bir şube açmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Bornova Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz basketbol altyapıdaki birlikteliğimiz ve bugün yani 19.12.2021 tarihinden itibaren futbol maçlarımızı oynayacağımız Bornova stadını da düşündüğümüzde, tarih tekerrürden ibarettir demek yanlış olmaz.

Bu dostluk ve birliktelik hareketlerinden anlıyoruz ki Bornova, Karşıyakalılar için kardeşten de öte bir semt. Ne zaman zorda kalsa, ihtiyacı olsa Bornovalılar evlerini, semtlerini Karşıyakalılara açmış olduğunu tarihi vesikalardan da günümüz spor hareketlerinden de teyit edebiliyoruz.

Bornova’nın ilk Türk kulübü, 1924 yılında kurulan Bornova Gençler Birliği’nin ve Bornova semtinin İzmir’e uzak kalması ve daha çok bir sayfiye kabul edilen bir konumda bulunduğu ve İzmir’de sporun temellerinin atıldığı herkes tarafından kabul edilen, gayrımüslim ve levanten ailelerin bu civarda yoğun nüfusu gibi etkenler, Türk sporunu İzmir’deki kadar yükselmemesinin başlıca nedenleriydi.

1925-26 sezonunda ilk kez İzmir mıntıkasında oynayan Bornova, sonrasında 1935-36 sezonuna kadar gayrı federe(mıntıka dışı) olarak çalışmışlardı.

İzmir mıntıka liginde Bornova İngiliz Takımı uzunca yıllar boy göstermişti. Bornovalı gençler, 1933 yılına gelindiğinde, sportif anlamda istedikleri hareket edemeyen Bornova Gençler Birliği’ne, İzmir’in Karşıyaka’sından bir dost ve rakip gelmişti.

Artık Bornova’da iki Türk takımı vardı.

Ve Bornova Gençler Birliği kurucuları, Atatürk’ün hocası kabul edilen Nezir bey başta olmak üzere Karşıyaka Lokali’nin Bornova’da faaliyet göstermesine destek ve girişimleri sayesinde bu sportif birliktelik gerçekleşmişti.

“Karşıyaka Spor Kulübü Bornova Lokali” olarak Bornova’da faaliyetlerine başlayan KSK, Bornova ecnebi(İngiliz) takımları ile maçlara başlamışlardı.

Atatürk’ün de hocası olarak kabul edilen, Bornova Gençler Birliği kurucularından, emekli binbaşılardan Nezir bey, Haşim ve Abidin beylerin teşebbüsleri ile Karşıyaka Spor Kulübü Bornova Lokali, 4 Haziran 1933’de resmen teşkil edilmişti.

İlk maçını 1932-33 yılı ikinci takımlar şilt ve lig şampiyonu KSK İkinci takımı ile yapan Bornova Lokali, 3-3 beraberlik ile biten maç sonrası, Bornova’da spora hareket getirmişti.

Bornova sporculuğunu yükseltmeye çalışan kulübümüz ve kulüp başkanımız Rifat(Kadızade) bey ve çeşitli üyeler de açılışta ikramlarda bulunmuşlardı.

İkinci maçını Altınordu Ecnebi Takımı ile yapan KSK Bornova Lokali, bu maçtan 1-0 mağlup ayrılsa da, kuvvetli bir takım olduğu tarihi kayıtlarda da mevcut olan bu takıma karşı mücadelesi takdire şayandı.

Yalnızca futbol değil, Bornova’daki sporculuğu derli toplu bir hale getirmek için kurulan KSK Lokali, Bornova Belediye’sinin eski ve zarif binasında faaliyete geçmişti.

Kulüp binasında çeşitli konferanslar vererek, faaliyet alanını genişletmiştir. Açılışından 15 gün sonra Doktor Galip beytarafından sağlık hakkında, Osman bey tarafından da toplumsal konular üzerine verilen konferanslar çokça rağbet görmüş, zirai ve iktisadi konferanslarda hafta içinde verileceği beyan edilmişti.

57. Fırka Erkân-ı Harp Reisi Kazım bey, Nahiye müdürü, Belediye başkanı ve İzmir Ziraat Mektebi müdür muavini beylerin katılımıyla, eski belediye binasında bulunan kulüpte çeşitli toplantılar sonucu, lisan(yabancı dil) ve Denizcilik şubelerinin açılması ve bir kütüphane tesisi kararlaştırılmış ve bu işlerle uğraşmak için komiteler seçilmiştir.

1937 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren Bornova Gençler Birliği ve KSK Bornova Lokali İzmir valisi Fazlı Güleç’in İzmir genelinde almış olduğu karar ile İzmir’deki 8 spor kulübünün 3 kulübe düşürülmesi kararını alarak, KSK ve Bornova takımları Yamanlar Spor adı altında birleştirmişlerdi. Kulüp merkezi Karşıyaka Halk Evi olacak şekilde Yamanlar Spor resmen ortaya çıkmıştı. Bu konu hakkında ilerleyen zamanlarda detaylı bilgileri aktaracağım.

İzmir’in kurtuluşuna müteakiben 1940’lara kadar olan kısımda, sporun gelişimi için çalışan Bornova Gençler Birliği’ni, KSK Bornova Lokalini ve Yamanlarspor’a dönüşümünü aktarmaya çalıştık. Bornova’da Türk futbolunun bilinmeyenlerini ilk kez aktardık.

Bende yaklaşık 4 sene sonra ilk kez Kaf Sin Kaf’ın futbol maçını izlemek için Bornova’ya gideceğim. Daha önce bu stadda sırasıyla Göztepe, Altay ve Altınordu’nun başarılarını göz önüne aldığımızda Karşıyakamıza, Bornova stadından Süper Lig’e kadar uzanan bir başarı hikayesi diliyorum.

Bütün bunların dışında, Bornova semt çevresinde olumlu ve pozitif şekilde taraftarımızın bu süreçte artacağını, Karşıyaka sevgisinin aşılanacağını düşünüyorum. Bunun için taraftarımızın Karşıyakalı duruşuna yakışır gidip, semte dönmesini dilerim.

Bizim, geçmişte yaşadıklarımıza kızgınlıkla, “ne işimiz var bizim 30 km ötedeki stadda” deyip, maça gitmeme lüksümüz yok. Karşıyaka taraftarını 30 km ötede olan bu stada gitmesine sebep olan, Zübeyde Hanım Stadımıza destek olmayan, engel olan kim varsa iki yakasında olacak ellerimiz.

Çünkü Biz Karşıyakalıyız.

Araştırmacı: Bedri Cumhur Doğu

BORNOVA KARŞIYAKALIDIR!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot