Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

22 Ağustos 2019 Perşembe

4 Temmuz 1930 Macar Milli Takımı - Karşıyaka maçı



Türkiye’de spor henüz günümüzdeki gibi İstanbul  hegemonyasında değil iken çeşitli dünya kulüpleri şehrimize gelir Karşıyakamız ve şehrimizin diğer köklü ekiplerinden Altay ile maçlar yapmak için can atarlardı.
Bilhassa Yunan kulüpleri Olympiakos, Lalaps, Aris, Apollon, takımı gibi kulüpler sık sık İzmir’e seyahat etmiş ve kulüplerimizi de şehirlerine davet etmişlerdir.
Yine böyle bir seyahat sırasında, Temmuz 1930 tarihinde,  Macar Milli takımının İstanbul’da yaptıkları maçların sonrasındaki rota İzmir’di.
89 yıl önce İzmir’in Karşıyaka’sı Macar Milli takımını İzmir’de ağırlamışlardı. Karşıyaka, Altay ve iki takımın muhteliti(karması) ile maçlar yapmak için İzmir’e gelen Macar Milli takımı, ilk maçı Karşıyakamız ile Alsancak Stadında 4 Temmuz 1930 Cuma günü yaparak 4-3’lük skor ile kazanmıştı.
           İzmir muhteliti(karması) olarak çıkılan son maçı da 3-1’lik skor ile kazana Macar milli takımının, diğer bir nostaljik haberde “Macar gençleri futbolu anlamış, fakat yeterli derecede pişmemiş” olarak belirtilmişti.
Umarız KafSinKaf’ımız bir gün yine Avrupa kupalarında bu tarihi hatıra gibi yerini alacaktır. Keyifli okumalar.

"K.S.K maçını ehemmiyeti hasebile Cuma günü tribünler ne Fenerbahçe’nin ve ne de Galatasaray’ın İzmir seyahatinde görülmemiş bir kalabalık arzediyordu. Hattâ Vali Kâzım paşa, Halk fırkası müfettişi Zühtü ve mutemet Salih beyler de bu maçı seyretmeğe gelmişlerdir. Saat 17,30da evvelâ Macar futbolcuları düz beyaz, arkasından K.S.K takımı yeşil kırmızı formalariyle sahaya çıktılar. Alkışlar ve yaşa avazeleri yükseliyordu. Her iki kulüp tribündeki misafirleri selâmladı ve fotoğraflar çekildikten sonra saat 17,50 de oyun başladı. Macarlar seri oynuyorlardı, K.S.K onlardan geri kalmadı ve oyunlarına sürat ve ehemmiyet vermeğe başladı. Henüz aradan dört dakika gibi bir zaman geçmişti. Tribünlerden bir ses yükseldi. — Gol.. Gol, gool... Bravo sol açık Hayati!.. Top Hayatinin ayağından çıkınca Macar kalesinin üst direğine çarpmış ve amuden kale içine düşmüştü.. Enfes bir gol... Her nedense hakem Altaylı Hasan Bey bu golü kabul etmedi.. Halkın sevinç ve süruru boşa gitmiş bulunuyordu. Bundan sonra Karşıyakalıların hevesi kırılmıştı. İki dakika sonra top Karşıyaka kalesi önünde dolaşmağa başladı. Altıncı dakikada macarlar ilk golünü K. S. K. ağlarına takmaya muvaffak oldular. Karşıyaka ilk golü yedikten sonra bir parça kendini topladı eski heyecan gene görülüyordu. Karşıyaka topa tamamile hakim bir vaziyette gol fırsatlarını kokluyor. 24 ncü dakikada Muzaffer bir bire beraberliği temin eden ilk sayıyı çok güzel bir vuruşla yaptı. Top mütemadiyen Macar kalesi önünde bir tehlike oluyordu. Nihayet birinci golden altı dakika sonra sol açıktan Hayati ikinci golü Macar ağlarına taktı.

Birinci devre 2-1 karşıyaka lehine bitti.

İkinci devre başladığı vakit sahada gene ayni hararet görülüyordu. Fakat yalnız Karşıyakalılardan bir iki oyuncu değişmişti. Altı dakika süren tehlike ve heyecan arasında Macarlar ikinci gollerini de yaptılar. Bundan sonra K.S.K. lı İsmail topu ayaklarına almış süratle Macar kalesi önüne gelmişti. Çok iyi ve yerinde bir vuruşla K.S.K. üçüncü golünü yaptı. 34 üncü dakika idi. Macarların beraberlik sayısını temin eden bir gölünü daha gördük. Oyunun bitmesine dört dakika vardı. Macarlar K. S. K. kalesi önünde tehlikeler yaratıyorlardı. Biraz sonra Macar takımının dördüncü golünü ağlarda görüyoruz. Oyun 3-4 Karşıyaka aleyhine neticelendi."





Karşıyaka 1930 yılı Birinci takımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot