Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

26 Şubat 2019 Salı

BURSA YILDIRIM GEZİLECEK YERLER- TARİHİ KENT-


YILDIRIM NASIL BİR YER?



Yıldırım Bursa'ya bağlı önemli ilçelerden biridir.  Bursa yıldırım  gezilecek yerler arasında en çok tarihi yapılar dikkat çekmektedir. Bursa Yıldırım gezilecek yerler içinde Osmanlı devletinin pek çok izlerine rastlamak mümkündür.

Zaten ismin Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt'tan almıştır. Ayrıca Yıldırım ilçesi Bursa'nın ilçeleri arasında en büyük ikinci ilçesi konumundadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Bursa Yıldırım gezilecek yerleri görmek için buraya akın etmektedirler.

Bursa Yıldırım gezilecek yerler arasında tarihi yerlerin çok fazla olması nedeniyle turistlik açıdan da gelişmesine neden olmuştur.
Bursa Yıldırım da gezilecek yerler içinde en çok  dini yapılar ziyaret edilmektedir. Bursa Yıldırım'daki dini yapıların üstün mimari özellikte olup, Osmanlı devletinin kültürünü yansıtmaktadır.  Bursa Yıldırım gezilecek yerler şunlardır.

Bursa Yıldırım da Gezilecek yerler -


Cumalıkızık Köyü-


Eski bir yerleşim yeri olan, Cumalıkızık Köyü Bursa ili, yıldırım ilçesine bağlıdır.
Osmanlı sivil mimarisinin muhteşem dokusunu barındıran Cumalıkızık Köyü ,
ülkemizde ve tüm dünyada tanınmaya başlamıştır.

Kültür ve doğa varlıklarıyla zengin bir köydür. Bu nedenleki 2000 yılında Unesco Dünya Mirası geçici listesine eklendikten sonra, 2014 yılında Unesco Dünya Miras listesine girdi.  Cumalıkızıkta kahvaltı Bursalıların vazgeçilmez hafta sonu kahvaltı mekanlarıdır.

Cumalıkızık'ta kahvaltı, bir yanınız tarih bir yanınız doğanın muhteşem zenginliklerinin bir arada bulacağınız yerdir. Bursa Yıldırım gezilecek yerler arasındaki listelere mutlaka eklenmelidir.

Uludağ Teleferik


Bursa'nn simgelerinden biri olan Uludağ Teleferik Uludağ'a çıkmak isteyenlerin en çok tercih ettiği ulaşım aracıdır. Bursa Yıldırım gezilecek yerler içinde ulaşım sağlamak amacıyla görülmesi gereken bir yerdir. Uludağ Teleferik; Tam olarak 9000 metre ile dünyanın en uzun teleferik hattı olma unvanını taşır.

Bursa Teleferik,  Bursa’nın en alçak kısımlarından 236 m'lik rakımda başlayan yolculuk, yaklaşık 30  dakika sonra 1810 m'lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir. Bursa Yıldırım gezilecek yerler arasındaki listelere eklenmesi gereken muhteşem bir ulaşım aracıdır.

Irgandı Köprüsü-


Irgandı Köprüsü, Bursa Yıldırım gezilecek yerler listemizdeki en güzel yapılardan biridir. 1442 senesinde, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafınca Mimar Abdullah oğlu Timurtaş için yaptırılmıştır.

Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun en önemli geçiş yerlerinden biri olan köprü; Gökdere üzerinde, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi bölgelerini birbirine bağlamaktadır. Floransa’nın Ponte Vecchio köprüsü, Venedik’in Ponte Rialto köprüsü ve Bulgaristan’ın Osmanlı köprüleriyle birlikte Irgandı Köprüsü; dünya üzerinde bulunan dört arastalı köprüden bir tanesidir.

Tarihi kaynaklarda, köprünün üstünde 31 dükkan, bir mescit ve iki ahır bulunduğu yazılmaktadır. Bursa Yıldırım da gezilecek yerler arasındaki Irgandı köprüsü tarihi açıdan görmesi gereken bir yapıttır.


Emir Sultan Camii Ve Külliyesi-


Emir Sultan Camii, Bursa'da, Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında (1366 - 1429) inşa ettirilmiştir.Cami ilk yapıldığı zaman tek kubbeli iken 1507'de avlu ve üç kubbeli revak eklenmiştir.

Cami sekizgen kasnak üzerine oturan tek kubbeye sahiptir. Kuzey cephesinin köşelerinde kesme taştan birer minaresi vardır. Dikdörtgen biçiminde, ahşap kolonlar üzerinde sivri ve yatay kemerli ahşap revaklarla çevrili geniş avlusunun ortasında şadırvan, güneyde cami, kuzeyde türbe ve ahşap odalar yer almaktadır.

 Bursa'nın sembollerinden biri olan Emir Sultan Camii ve Külliyesini her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Burada kuran'ı kerim okutulmakta olup, birçok dini törenler de gerçekleştirilmektedir. Bursa Yıldırım gezilecek yerler içinde mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli dini yapılardan biridir.

Yeşil Cami Ve Külliyesi-


 Osmanlı’nın ikinci kurucusu gözüyle bakılan Sultan Çelebi Mehmet tarafından inşa ettirilmiş Yeşil Külliye. Bursa Yeşil Camii, 15. yüzyılda inşa edilmiş bir cami ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine sahip.


Türkiye’deki çinili yapıların en güzellerinden biridir Yeşil Camii. Yeşil Külliyesi adı verilen ve içinde Yeşil Camii, Yeşil Türbe, medrese, hamam ve imaret yapılarının bulunduğu külliye, kapılarından duvarlara, mihrabından kubbesine kadar kadar çini eserleri ile günümüze ulaşabilen değerlerden biri. Bursa yıldırım gezilecek yerler içinde mutlaka gezilmesi gereken tarihi bir yapıttır.

Balabanbey Kalesi 


Balabanbey Kalesi: Yıldırım ilçesinde Mollaarap Mahallesinde yer almaktadır.  Osmanlı Devleti’nin Bursa’da yaptırmış olduğu ilk ve en önemli eserlerden biridir.  Balabanbey Kalesi Osman Gazi tarafından Bursa fetihinden sonra, 1303 yılında Yıldırım ilçesinde inşa edilmiştir.

Balabanbey Kalesi ismini Osmanlı Devleti’nin önemli kumandalarından olan Balaban Bey’den almıştır. Günümüze restore edilerek ulaşan tarihi Balabanbey Kalesi'ni her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa yıldırım gezilecek yerler içinde mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli tarihi eserlerden biridir.

Kaplıkaya Cazibe Merkezi 


Bursa Yıldırım ilçesinde yer alan Kaplıkaya Cazibe Merkezi Yıldırım halkının hafta sonu en çok ziyaret ettiği ve dinlendiği parklardan biridir. Cazibe merkezinde yer alan, cafeler, yeşil alanlar, akvaryumlar, Lunaparklar ve spor alanları ile mükemmel vakit geçirebileceğiniz önemli yerlerden biridir. Bursa Cazibe merkezi, Yıldırım da gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli parklardan biridir. 


Yıldırım Nerede? Nereye Bağlı? Nerenin İlçesi?


Yıldırım; Bursa iline bağlı bir ilçedir. Yıldırım ilçesi Bursa’nın ikinci büyük ilçesidir. Yıldırım ilçesi Bursa il merkezine 11 km uzaklıkta bulunmaktadır.


Yıldırım Nasıl Gidilir?


Bursa merkeze çok sayıda toplu taşıma araçları mevcut olup, Yıldırım'a ulaşım sağlamak son derece rahattır. Ayrıca Metro güzergahında yer alması ulaşım açısında oldukça elverişli bir ilçedir.

Yıldırım Neyi Meşhur? Yıldırım da Ne Yenir?


Bursa yıldırım da ne yenir? Yıldırım'ın neyi meşhur diye soranlara söylemek gerekirse, mutlaka iskender kebap yemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca pideli köfte ve cantık'ta Bursa ile özdeşleşen yemeklerin başında yer almaktadır.

Bursa Yıldırım- Otel- Pansiyon- Konaklama-


Bursa Yıldırım da otel ve pansiyon alternatifleri pek fazla olmamakla beraber, mevcut Yıldırım'daki otel ve pansiyonların çok konforlu olmadığını söylemekte fayda vardır. Bu nedenle Bursa merkezde otel ve pansiyon bakmanızı ve merkezde konaklamanızı tavsiye ederiz. Bursa Yıldırım gezilecek yerler yazımız da en önemli yerleri anlatmış bulunmaktayız. Umarım keyifli zaman geçirirsiniz. Bursa Nilüfer gezilecek yerler için tıklayın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot