Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

18 Kasım 2018 Pazar

İZNİK KALESİ TARİHİ VE SURLARI



İznik kalesi; ülkemizin en eski kalelerinden biri olup, tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. İznik kalesini, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. İznik kalesi tarihi açıdan bu kadar önemli olmasının en büyük nedenlerinden biri, tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. İznik kalesi Osmanlı devleti içindeki kaleler ile kıyaslandığında konum ve güvenlik açısından en  önemli merkezlerinden biridir.

İZNİK KALESİ TARİHİ 


“Strabon’a göre, İznik, Makedonya Kralı  Büyük İskender’in  kumandanlarından Antigonius Monophthalmus tarafından M:Ö. 316’da kurulmuştur.  Şehrin “+” şeklindeki planında ve İyon tarzında olması, bunu doğrulamaktadır. Bu çağın geleneklerine göre, kurucusunun Antigonius olması nedeniyle “ANTİGONİA” adını almıştır. , M.Ö. 301’de Hypsos savaşını kazanarak kenti yönetimi altına aldı. Şehri restore edip düzenledikten sonar, o dönemin geleneklerine göre kente, karısının adı olan “NICAIA” adını verdi. “NICAIA” zafer ülkesi anlamına gelir.

İZNİK KALESİ ESKİ ADI 


Bithynia Kralı Zipoites, M.Ö. 279'da Nicaia'yı ele geçirdi. Nicaia bir süre Bithynia Krallığına başkentlik de yaptı. Adına altın sikkeler basıldı ve bundan böyle tarihte "Altın Şehir" unvanı ile anıldı. Nicaia Bithynia Krallığı İle Roma İmparatorluğu arasında uzun yıllar devam eden savaşlara sahne oldu. Sonuçta, Bithynia ordusu, General Lucullus komutasındaki Roma ordusuna yenildi ve bu güzel göl kentine Nicaea adı verildi”

İZNİK KALESİ ÖZELLİKLERİ 


İznik kalesi; Yaklaşık olarak 4970 m uzunluğa ve surlarının 10-13 m yüksekliğe sahip olduğu düşünülen tarihi İznik Kalesi’nin MÖ 3.yy’da inşa edildiği düşünülür. Göl, Lefke, İstanbul ve Yenişehir olarak dört kapıya sahip olan kalede, oniki de tali kapısı bulunur.  İznik Kalenin Lefke ve İstanbul kapı surlarındaki üç kabartmada MÖ 3.yy’da gerçekleşen bir savaş tasvir edilmiştir. Kale surları, zaman içerisinde pek çok kez onarım geçirmiştir.

İZNİK KALESİ OSMANLI TARİHİ


Osmanlının kuruluş yıllarında Orhan Gazi tarafından alınan kuşatılıp alınan  İznik ( 1331)   Osmanlının ilk yıllarında Osmanlıların en önemli şehri  olmuş 14 yy’ ın ortalarına kadar Bursa ve’ Edirne ‘den sonra devletin en önemli kentli olma özelliğini sürdürmüştür.  Şehri alan Orahan Gazi “Ayasofya Kilisesini, Camii yapmış ve manastırı medreseye çevirmiştir. II. Murat ve Candarlı’lar döneminde şehir tepeden tırnağa imar edilmiş, birçok camii, imaret, medrese, hamam, vs. bu dönemde yapılmıştır.

İZNİK KALESİ SURLARI 


YENİŞEHİR KAPI: Görkemli İznik surlarının en ilgi çekici kısımlarını, kesme taşlarla Roma döneminde M.S. 1. yüzyılda yapılmış olan aç kapılar teşkil etmektedir.

İSTANBUL KAPI: Kentin kuzeyinde yer alan, İstanbul Kapısı, üç ayrı kapıdan oluşmuştur. Kente dışarıdan girişte esas sura ait olan kapı ile en içteki kapı arasında oval bir avlu bulunur. Dışarıdan girişte ilk kapı ön sura ait olup, iki yanında yarım silindirik kapı kuleleri vardır. Kapı, kuleleri birleştiren dikdörtgen surun tam ortasında yer alır; söveleri, granit sütunlardan oluşturulmuş, üzerine de bir granit sütun yerleştirilmiştir.

GÖL KAPI: Kentin batısındadır. Lefke Kapısından devam eden ana caddenin sonunda, Göl Kapısı bulunmakla beraber, bugün bu kapıdan hiçbir iz yoktur. Sağ tarafındaki kulenin yarısı ayakta, Sol taraftakinin ise sadece temeli bellidir. Bu kısmın görünüşü daha çok sur duvarlarının yıkılması ile meydana gelmiş açıklık biçimindedir.

LEFKE KAPI: Kentin doğu ucunda yer alan kapı, İstanbul Kapısı ile büyük benzerlik gösterir. Aynı tarihlerde yapılma olasılığı güçlü görülmekte, ancak her iki kapı için de kesin bir tarih belirlenememektedir. Büyük olasılıkla önceden avlu içinde iken Bizans devrinde eklenen yapılarla avlu kapatılmış ve bugün gördüğümüz koridor şeklinde yol olmuştur. İznik Ayasofya müzesi için tıklayın. 


Aşağıdaki soruların cevabı yukarıdaki  yazımın içinde mevcuttur. 

İznik kalesi hakkında kısa bilgi
İznik kalesi  ne amaçla yapılmıştır
iznik tarihi yerler
iznik gezilecek yerler
iznik surları
iznik kalesi eski adı
iznik kalesi özellikleri
iznik kalesi uzunluğu
iznik kalesi tarihi
iznik kalesi bursa
bursa iznik kalesi
iznik  kalesini kim yapmıştır
iznik kalesi görsel
iznik kalesi fotoğrafları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot