Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

29 Ekim 2018 Pazartesi

ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİ /GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI/



Ördekli Kültür Merkezi Hakkında Bilgi


Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında  tarihi ve turistlik önem sahip olan Ördekli kültür merkezi her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Ördekli kültür merkezi Bursada gezilebilecek en önemli tarihi yapılar arasında yer alır.

Ördekli kültür merkezinin konumu itibarıyla merkezi bir yerde olup, ulaşım sağlamak son derece rahattır. Toplam 1400 m2 kapalı alana sahip olan Ördekli hamamı Kültür Merkezi Bursa Kültür hayatına önemli bir heyecan getirmiştir.

Ördekli kültür merkezi adından da anlaşılacağı gibi, burada birçok kültür organizasyonları düzenlemektedir. Bunların başında, ördekli kültür merkezinde kına, nişan, sünnet, seminer, mevlüt gibi etkinlikler ve organizasyonlar yapılmaktadır.

Ördekli kültür merkezinde etkinlik ve organizasyon düzenleyecekseniz, öncesinde mutlaka ördekli kültür merkezini arayıp etkinlik takvimi hakkında bilgi almanız gerekmektedir. Aksi takdirde ördekli kültür merkezinde etkinlik takvimi dolu olması mağdur olmanıza neden olacaktır.

Ördekli Kültür Merkezi Tarihçesi 


Ördekli hamamı; Yıldırım Beyazıd döneminde (1389-1402) yapımına başlanan hamam Timur'un Bursayı işgal etmesinden ötürü yarım kalmıştır. Çelebi Mehmed devrinde bitirilerek oğlu Murat Bey adına vakfeylemiştir.

1485'de sonra sadrazam olan Çandarlı İbrahim Paşa bu vakfın mütevellisi iken savakından (su makseminin havuz kapaklı lüleli yeri) hamam duvarına bir çeşme yapmıştır.
Ördekli Hamam kaynaklara göre aynı bölgede daha önce I.Murad Tarafından yaptırılan Nalıncılar hamamından sonra yaptırıldığından dolayı Yeni hamam ismini almış, daha sonra hamamların çoğalması ile 'Eski Hamam1 olarak anılmaya başlamıştır.  Ördekli kültür merkezi eski ve yeni hamam olarak bilinir.


Ördekli Kültür Merkezinin Genel özellikleri 


Ördekli kültür merkezi Haşim işcan caddesi üzerinde yer almaktadır.  Ördekli kültür merkezi Osmanlı tarafından Bursa’ya yaptırılmış en büyük hamam olma özelliği taşır. Ördekli hamamı kültür merkezi Osmangazi belediyemiz tarafından tüm izinleri alınarak aslına uygun şekilde tekrar restore edilmiştir.

Ördekli hamamı çifte hamam tipolojisine uygundur. 1620'de hamamın altı tane halvet kubbeleri ve camekânının tuğla kiremitlerine yağmur işlediğinden Frenk kiremidi ile örtülmüştür. Ördekli İsminin nerden geliyor diye merak edenlere ise Ördekli kültür merkezi içerisinde kullanılan su havuzu ve kurna yalaklarından ötürü verilmiş olabileceği kuvvetle muhtemeldir.

Hamam dönemi itibariyle Bursa'da Osmanlı tarafından yaptırılan en büyük hamam özelliğini taşır.
Ördekli kültür merkezi İçerisinde külhandan gelen dumanın tabandan dolaştırılıp ardından duvarlara geçirilen bir ısıtma sistemi uygulanmıştır. Ayrıca ısıtılan su duvarlarda dolaştırılmak suretiyle iç mekânın ısıtılmasına katkıda bulunulmuştur.

Ördekli hamamında kadınlar ve erkekler ana bölümlerinden oluşan hamam çifte hamam niteliğindedir. Soğukluk bölümü sekizgen sıcaklık bölümü ise dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur.
Ördekli kültür merkezi, üzeri kubbeler ile örtülmüş olan yapının duvarları 3 sıra tuğla 1 sıra kesme taş ile örülmüştür.

Soğukluk bölümü sekizgen sıcaklık bölümü ise dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur.
Ördekli kültür merkezi tarihi ipek yolunun deve kervanlarının geçiş  güzergahı üzerinde yapılmış olması ayrı bir öneme sahip olmasına neden olmuştur.

Çok amaçlı Kültür Merkezi” olarak işlevlendirilen Ördekli hamamı bünyesinde biri büyük diğeri küçük iki adet seminer salonu, Fuaye salonu, kahve salonu, sergi salonları, geleneksel sanatlar kurs ve uygulama salonları ve Türk Mutfağı’ndan yemeklerin sunulacağı bölümler yer almaktadır. Ördekli kültür merkezi kaç kişilik olduğu konusunda ördekli kültür merkezi web sitesinde iletişime geçip bilgi alınabilir. Uludağ gezilecek yerler için tıklayın. 

Ördekli kültür merkezi nerede? Nasıl gidilir? yol tarifi? ulaşım 


Ördekli kültür merkezine ulaşım sağlamak son derece rahattır. Ördekli kültür merkezi Bursa demirtaşpaşa metro istasyonun hemen yanındadır. Ördekli hamamına toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabildiği gibi kendi araçlarınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Ördekli kültür merkezinin kendisine ait otoparkı olup, girişte kendi araçlarınızı park edebilirsiniz.

Yukarıdaki yazımın içindeki aşağıdaki soruların cevabı mevcuttur.

Ördekli kültür merkezi kaç kişilik
Ördekli kültür mekezi nişan töreni
Ördekli kültür merkezi kına töreni
Ördekli kültür merkezi sünnet töreni
Ördekli kültür merkezi iletişim
Ördekli kültür merkezi etkinlik takvimi
Ördekli kültür merkezi organizasyonlar
Ördekli kültür merkezi nerede
Ördekli kültür merkezine nasıl gidilir
Ördekli kültür merkezi mevlüt fiyatları
ördekli hamamı kültür merkezi
bursa ördekli hamamı
ördekli kültür merkezi bursa


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot