Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Ekim 2018 Pazartesi

CUMALIKIZIK KÖYÜ BURSA




      Ülkemizde gezilecek tarihi ve turistlikler yerler içinde mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken mekanlardan birisi de Bursa Cumalıkızık Köyüdür. Cumalıkızık Köyü  tarihi dokusundan hiçbir şey kaybetmemiş nadir köylerden bir tanesi de Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık köyüdür.

    Bu şirin Osmanlı köyü Uludağ’ın etekleriyle vadiler arasında yer alıyor. İşte “Kızık” ismi de buradan geliyor. Osmanlı döneminde Uludağ etekleriyle vadiler arasına kurulmuş köylere konumlarından dolayı “Kızık” deniliyormuş. Cumalıkızık da 5 Kızık köyünden bir tanesi. Bu köylerde değişik özelliklerine göre isimlendiriliyor.

    Örneğin dereye yakın olanına Derekızık bir diğerine Fidyekızık şeklinde sonlarına “Kızık” ismi konularak birbirlerinden ayrıştırılıyorlar. Cumalıkızık’ın ismi de anlatılanlara göre Cuma namazlarının bu köyde kılınmasından dolayı verilmiş.
Cumalıkızık Köy Meydanı

Cumalıkızık Nerede?

    Bursa Cumalıkızık Köyü  Bursa merkezden ulaşım da oldukça kolay sağlanıyor. Ankara istikametine giderken 10 km sonra sağda Cumalıkızık tabelalarını takip edip Cumalıkızık'a ulaşım sağlayabilirsiniz..
    Köye hem otobüsle hem de minibüsle ulaşım sağlanabiliyor. Kendi aracınızla giderseniz de yol ortalama yarım saat sürecektir. Köy’ün hemen girişinde sol tarafta bir okul, okulun yanında da bir otopark bulunuyor.

   Aracınızı 5 liraya otoparka bırakabilirsiniz. Köy’ün en çok sevdiğim yerlerinden biri tabii ki bizi o güzel ihtişamıyla karşılayan köy meydanı oluyor. Meydanda koca çınar ağaçları ve o rengârenk boyanmış tarihi Osmanlı evleri karşılıyor bizi. Etrafta da köylü teyzelerin tarhanadan tutun da hediyelik eşyalara kadar bir sürü ürün sattığı tezgâhlar var. Köy halkı çok sıcak ve misafirperver.

Cumalıkızık Köyü Osmanli Evleri


   Cumalıkızık köyünü diğer köylerden ayıran ve bence tarihimizin en canlı örneklerinden biri yapan da tabiî ki günümüze kadar başarıyla korunabilmiş o güzel Osmanlı evleri. Bu evler Osmanlı’nın kırsal kesimdeki erken sivil mimarisinin ilk örneklerini oluşturuyor.

   Köyde 270 tane ev olduğu söyleniyor ancak günümüzde bunların 150 tanesi kullanılıyor. Bu oranın bile gayet yüksek bir rakam olduğu söylenebilir. Bu topraklar yüzyıllarca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptı ancak maalesef günümüze kadar tarihi dokusunu koruyan köy ya da yerleşim yeri bulmak bir hayli zor.

   Tarihten izler taşıyan bu evlerin bu denli güzel korunmuş olması diğer tüm ziyaretçiler gibi bizi de iyiden iyiye heyecanlandırıyor. Açıkcası bu evlerin günümüze kadar nasıl ulaşabildiği benim için de hala merak konusu. Bu arada söylemeyi unuttum sanırım, eski derken bir hayli eski bu evler. Evlerin tarihinin 1300’lü yıllara kadar gittiği söyleniyor!

Cumalıkızık renkli evleri ve sokakları

Cumalıkızık Köyü’ndeki Evlerinin Özellikleri


  Cumalıkızık'ın  bu harika tarihi evlerin özelliklerini saymakla bitmez kısaca belirtmek gerekirse; evler genelde 3 katlı ve yapımlarında moloz taşı, ahşap ve kerpiç kullanılmış. Evler inşa edilirken mahremiyete önem verildiği için avluları saran duvarlar yüksek yapılmış. Hemen hemen karşılaştığınız her evde cumba ya da kafeslere rastlamak mümkün.

  Evlerin bu şekilde yapılmasını nedeni, dışardaki insanların evlerinin  içini görmesini engellemek ve evdeki insanların da dışarıyı rahatlıkla görebilmesi için yapılmıştır.  Bu  evlere estetik bir hava katmıştır. Cumalıkızık'ın  Rengarenk evlerin çevrelediği daracık, altı taş sokaklarda yürürken kendinizi Osmanlı döneminde yaşar  gibi hissediyorsunuz.

   Her sokak birbirinden güzel. Köy dağın yamacına kurulduğu için sokaklar biraz engebeli. Köy’ün ziyaretçilerine sunduğu en heyecan verici şeylerden biri de her sokak başında evlerle bütünleşmiş traktörlerin olduğunu görmektir. Cumalıkızık traktörleri artık Cumalıkızık evleriyle bütünleşmiş ve Cumalıkızık'ın simgelerinden biri haline gelmiş durumda.

Cumalıkızık’ta hediyelik eşya satan dükkanlar.

Cumalıkızık Köyü’nde ne yenir?

  Cumalıkızık köyü meşhur serpme köy kahvaltısıyla meşhur. Köy kahvaltısının meşhur olmasının sebebiyse köylü teyzelerimizin yaptığı gözleme ve sofradaki doğal köy ürünleri. Patatesli, kıymalı, peynirli ve ıspanaklı gözlemelerin kokusu ve lezzeti parmak ısırtan cinsten.

Gözlemenin yanındaysa değişik peynir çeşitlerinden, köy reçellerine kadar değişik ürünler servis ediliyor. Bu ürünlerin yanında mevsimine göre meyveler de misafirlere ikram ediliyor. Kahvaltı için en çok tercih edilen yer ise Narlı Bahçe. Ancak haftasonları belli bir saatten sonra yer bulmanız bir hayli zor olabiliyor.

Cumalıkızık’ın Arnavut kaldırımlı sokakları.

Cumalıkızık Köyü’nden ne alınır?

Cumalıkızık Köyüne giriş yaptığınız yer zaten Cumalıkızık Köy Meydanıdır. Burası turistik bir köy olduğu için ayrıca birçok evin önünde de tezgahlar kurulmuş ve doğal köy ürünleri satılmakta. Cumalıkızık’tan alabileceğiniz doğal ürünlerin başında; Cumalıkızık Köy halkının kendi doğal yapımları olan  tarhana, erişte, köy salçası, çeşit çeşit reçeller (Ahududu, kestane ve böğürtlen başta olmak üzere) , turşular, köy ekmekleri, mevsimine göre köy meyveleri ve hediyelik eşyalar yer almaktadır. Bilmediğiniz pek çok ürün olabilir. Bu ürünleri satan köy halkına sorarsanız size keyifle bilgi verecektir.

Cumalıkızk’ta bir evin avlusu, günümüzde kafe olarak hizmet veriyor.


Cumalıkızık köyüne her yıl turist sayısı artmaktadır. Bu da ister istemez, alt yapı çalışmalarının  artmasını sağlamıştır.  Belediye de köydeki doğal yapının korunması için çalışmalarını arttırmıştır. Bir yandan köyün doğal yapısı korunup, çevre ve alt yapı düzenlemesi de ona göre yapılırken, diğer yandan da köyün vazgeçilmezi ve ziyaretçilerin de büyük ilgi gösterdiği tezgahlar ve bu tezgahlarda satılacak ürünler hakkında çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Son olarak Yıldırım belediyesi bu tezgahlarda doğal ürünler satan 50 kadına gıda muhafaza ve reçel yapımı eğitimi vermiştir.

Cumalıkızık’ın meşhur rengarenk traktörleri:)


Cumalıkızık Köyü’nde nerede kalınır?

Cumalıkızık köyü her ne kadar haftasonları ciddi bir turist akınına uğrasa da maalesef konaklamak için çok fazla seçenek barındırmıyor. Bu nedenle gelen turistler güne birlik ziyaret ediyor. Vakitli gidilecek olursa bir günde Cumalıkızık köyünü rahatlıkla her yeri gezebilirsiniz. Konaklama ihtiyacınız ise Bursa merkezde bulunan ALmira otel, Kardeşler otel, Burçman otel vs gibi güzel otellerde kalabilirsiniz. Cumalıkızık ile ilgili daha fazla bilgi için Cumalıkızık Köyü adlı makalemi okuyabilirsiniz. Oylat kaplıcaları için tıklayın. 

Yazının içindekiler

*cumalıkızık nerede *cumalıkızık tarihi yerler*cumalıkızık unesco *cumalıkızık bursa *cumalıkızık kahvaltı yerleri ve fiyatları*cumalıkızık kahvaltı fiyatları 2018 *cumalıkızık kınalı kar kahvaltı fiyatları *cumalıkızık mavi boncuk kahvaltı fiyatları   * cumalıkızık nasıl gidilir   * cumalıkızık kahvaltı nerede yapılır   * cumalıkızık taş ev   *cumalıkızık kahvaltı fırsatları *cumalıkızık gezilecek yerler *cumalıkızık köyü bursa *cumalıkızık kahvaltı *cumalıkızık köyü kahvaltı *bursa cumalıkızık köyü *cumalıkızık köyü kahvaltı yerleri * cumalıkızık köyü gezilecek yerler * bursa cumalıkızık köyü kahvaltı *


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot