Bursa Orhangazi gezilecek ve görülecek yerler arasında, konum itibarıyla mükemmel bir yerdedir. Orhangazi Bursanın doğa güzellikleriyle en önemli ilçelerinden biridir. Orhangazi de gezilecek yerlerin çok fazla olması açısından, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.
Gelen ziyaretçilerin, Orhangaziyi gezerken, huzur ve keyif aldıklarını gözlerinden okuyabilirsiniz. Eğer sizinde yolunuz Bursaya düşerse.. Mutlaka Orhangazi de gezilecek yerleri gezmenizi tavsiye ederim. Aşağıda Orhangazi de gezilecek en önemli yerleri yazmış bulunmaktayım.
Ancak Bursa Orhangazi de deniz var mı diyen arkadaşlara üzülerek söylemeyim ki Bursa Orhangazi de deniz malesef yoktur. Orhangazi ye en yakın deniz, yalova da ve gemlik te vardır. Orhangazi ye gezmek için gelen ziyaretçiler, denize gemlik ve yalova da girmektedirler. Bursa Orhangazi, gezilecek yerler arasında deniz yoktur.
Bursa Orhangazi tarihi
TARİHİ:
Bursa Orhangazide gezilecek yerlerin çoğu tarihi yerler olması sebebiyle tarihi seven ve tarihi yapıları görmeyi sevenlerin ziyaretçi ağırladğı bir ilçedir. Bursa Orhangazi tarihi; Yerleşim ünitesi olarak Orhangazi; II. Osmanlı Padişahı Orhan Bey tarafından 1362 yılında kurulmuştur.
Orhangazi ilçesi; 1913 yılında Orhangazi adını almıştır. İlçe birçok kez yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. 1879 yılında Pazarköy bucak merkezi olmuştur. 1893 yılında ise Bursa iline bağlı ilçe merkezi olmuş. Orhangazi tarihi ve turistlik açıdan önemli bir ilçedir.
Bu sebepledir ki döneminde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bursa Orhangazi gezilecek yerler içinde zengin bir medeniyetin kültürü olması sizleri tarihle içiçe bir gezi yolculuğuna çıkarmaya ideal bir ilçedir.
Orhangazi nerede? Orhangaziye nasıl gidilir? Orhangazi nereye bağlı? Orhangazi ulaşım
Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan, İznik Gölü’nün batısında yer alan bir ilçesidir. Kuzeyinde Yalova ile Karamürsel İlçesi, batısında Gemlik, güneyinde Yenişehir, doğusunda İznik İlçeleri bulunmaktadır.Kuzeyinde Samanli Dağları, güneyinde Katırlı Dağları ile çevrili, çanak seklindedir. Bursa’ya 45 km. uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 125 metredir.
Orhangazi gemlik arası kaç km
Orhangazi, yalova ili, ile gemlik ilçesi arasında yer almaktadır. Orhangazi gemlik'e yaklaşık 20 km mesafadedir.
BURSA ORHANGAZİ GEZİLECEK YERLER - Orhangazi de ne yapılır?
Bursa Orhangazi gezilecek yerler arasında çok önemli bir ilçedir. Günebirlik gelen ziyaretçiler, Çamlık mevkinde ailenizle veya arkadaşlarınızla piknik yaparak, İznik Gölünün ve doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.Tarihi camileri, hamamı, kalesi, kilisesi ve antik kent kalıntıları ile Gürle Köyünü gezebilirsiniz.
Orhangazi Örnekköy‘de bulunan ve kazı çalışmaları halen devam eden tarih öncesi yerleşim yeri Ilıpınar Höyüğünü gezebilirsiniz.
Adrenalin ve macerayı sevenler için Kurban dağında enduro maceralarına ve keşfe çıkabilirsiniz. Yaz kış bu aktiviteleri yapmak için herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Katırlı Dağları üzerinde yer alan ve İstanbul’un bile görülebildiği Gürle köyü kayasından yamaç paraşütü yapabilir ya da Gürle kayasına çıkarak eşsiz Yalova, Orhangazi ve Gemlik manzarasının yanında paraşütle atlayanları seyredebilirsiniz.
Orhangazi köyleri
Gedelek Köyü, Gölyaka Köyü, Gürle Köyü, Gürle Kayası, Keramet Köyü, Sölöz ve Yeni Sölöz Beldeleri) Orhangaziye bağlı köyler genellikle yakın mesafede olup, hafta sonları orhangazi halkı ve çevre halkı, güzelim doğa da huzur bulmak ve kafa dinlemek için tercih edilen köylerdendir.
Orhangazi kalesi
Bursa Orhangazi kalesi, gezilecek yerler arasında kale olması sebebiyle ellette önemli bir yer ancak birazdan anlatacaklarım sizi biraz üzebilir. Orhangazi Kalesi Osmanlı padişahlarından olan Orhan bey tarafından yapılmıştır. Orhangazi kalesi geçmişten günümüze kadar birçok kez tahrip edilmiş olup, kale vasfını yetirmiş durumda.
Orhangazi Belediyesi tarafından şimdilerde Orhangazi kalesini, Orhangazi sosyal tesisler adı altında yıkmış durumda, bu da Orhangazi belediyesinin kendi tarihine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Çay içmek için ve yemek yemek için Orhangazi kalesini ziyaret edebilirsiniz. Ama Orhangazi kalesi tarihini görmek ve gezmek için giderseniz büyük bir hüsran yaşayacaksınız.
Orhangazi Camii
Bursa Orhangazi gezilecek yerler arasında önemli bir yapıt olan, Orhangazi camii, Orhangazi ilçe merkezinde yer almaktadır. Orhangazi Camisi han, hamam, imaret, aşhane, zaviye ve medreseden oluşan külliyenin günümüze kadar ulaşmış en önemli eserlerdendir.
1339 yılında II. Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından inşa edilen camii padişahın adını almıştır. Orhangazi Camii; tuğla ve kesme taştan dikdörtgen yapıda inşa edilmiştir. Ahşap çatıya sahip Orhangazi Camisi zamanla tahrip olmuş ve 1417 yılında Vezir Beyazıt Paşa tarafından yeniden onarılmıştır.
Geçirilen onarımlardan sonra günümüze sağlam olarak ulaşan Orhangazi Camii görülmesi gereken tarihi eserlerdendir. Sizde Bursa Orhangazi gezilecek yeler arasındaki listeye ekleyebilirsiniz.
Orhangazi hamamı
Bursa Orhangazi ilçesinde olan Orhangazi hamamı , mimari özellikleriyle yapıldığı dönemin özgün özelliklerinden biri olan hamam 1954 yılına kadar kullanılmakta iken, bu tarihten, bakımsızlıktan dolayı, eski tarihi görüntüsünden bir hayli uzakta kalmaktadır.
Ancak Orhangazi hamamı ara ara bazı restorasyon çalışmaları sonucu eski görünümüne kavuşturulmaya çalışıldıysa pek başarılı olamamıştır. Yine de tarihi bir yapıt olduğu görünümü veren Orhangazi hamamı gezilecek yerler arasında görmenizi tavsiye ederim.
Orhangazi Keramet Ilıcası
Keramet Ilıcası olarak da bilinen bu bölge, İznik Karayolu'na oldukça yakındır. Doğal bir sit alanı olma özelliğini taşımaktadır. Keramet Ilıcası, sağlık açısından son derece faydalı sulara sahiptir. Bölgenin turizm değerinin son zamanlarda artmasıyla birlikte, bölgeye gelen turist sayısında da ciddi bir artış olmaktadır. Bursa Orhangazi gezilecek yerler arasında önemli bir kaplıca olan Keramet Ilıcası her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ağırlamaktadır.
Keramet Köyü'nde bulunan bu kaplıcanın sağlık açısından iyi geldiği noktalar, özellikle cilt ve deri hastalıklarıdır. Doğal bir havuz görünümünde olan bu kaplıca, yüzeyinden yükselen buharlarla dikkat çekmektedir. Kaplıca suyu ortalama 30 derece sıcaklığa sahip olduğu için, kış aylarında dahi yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen bir yerdir.
Yaz kış hizmet veren Keramet Kaplıcası'nda piknik alanları da bulunuyor. Özellikle hafta sonlarında hem piknik yapmak hem de sıcak suda yorgunluk atmak için son derece ideal bir yer. Ortalama 1-2 metre derinliğe sahip kaplıcanın etrafında oturma alanları, park yeri, soyunma odası, piknik masaları ve tuvalet bulunuyor.
Oldukça uygun bir ücret karşılığından kaplıcaya girebiliyorsunuz. Ayrıca yaklaşık 200 metre ötedeki İznik Gölü, bölgenin en çok turist çeken yerlerinden biri.
Orhangazi Barış Parkı
Orhangazi barış parkı, Orhangazi belediyesi tarafından kendi halkına muhteşem bir park yapmış durumda, Orhangazi barış parkı, Orhangazi halkının dinleneceği ve biraz gezebileceği nadir yerlerden biridir. Orhangazi gezilecek yerler arasındaki listenize eklemnizi ve belediye tarafından yapılan bu muhteşem parkı görmenizi tavsiye ederim. Zaten Orhangazi park niteliğinde gidip gezebileceğiniz ve dinlenebileceğiniz pek fazla bir alan yoktur.
Orhangazi sölöz beldesi
Bursa Orhangazi de gezilecek yerler arasında Orhangazi Sölöz beldesini mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Orhangazi Sölöz beldesinin eski adı Pthapolis olan kasabayı Argonotlar kurmuşlar.
Beldenin adı da aslında hüzünlü bir aşk hikayesi sonucu ortaya çıkmış. Argonotlar’dan köyü kuran Thassos’un yakın arkadaşı Soloeis, dereye atlayarak intihar etmiş. Bunun üzerine de köyün adı Soloeis olmuş.
Önceleri buralarda ipek böceği yetiştiriciliği yapılırmış. Şimdilerde sölöz de pek ipek böcekçiliği yapılmamaktadır. Sölöz beldesinin geçim kaynağı genellikle zeytincilik ve hayvancılık üzerine kurulmuş. Sölöz beldesi İstanbul'a çok yakın olup hafta sonları gezmek için ziyaretçi gelmektedir. Sölöz kasabasına yolunuz düşerse mutlaka yayın balığını yemenizi tavsiye ederim. Çünkü Sölöz beldesinin en meşhur yemeği yayın balığıdır.
Orhangazi ’de Ne Yenir? Orhangazi de nerede, ne yenir? Orhangaziden ne alınır? Orhangazinin neyi meşhur?
Orhangazi Bursa’nın en iyi gurme rotalarından biridir. Orhangazi’de ne yenir diyenlere İznik Gölü etrafına sıralanmış salaş ve kaliteli mekanlardan birinde et veya göl mahsullerinin tadına bakmalarını ısrarla öneririz. Özel tavsiyemiz yayın şiş, kerevit güveç veya kerevit sote yiyiniz.
Orhangazi merkez de yer alan tarihi köftecilerden birinde köfte yiyebilirsiniz. Orhangazi’de ne yenir sorusunun ikinci cevabı kesinlikle köftedir. Önerebileceğimiz mekanlar ise Gazanfer Köftecisi, Köfteci Sadık ve Sezgin Izgara.
Sac kavurması, mercimek çorbası, köfte ve mantısı ile muhteşem bir yol üstü lezzet durağı olan Orhan’ın Yeri’ne gidebilirsiniz. Orhangazi Orhan’ın Yeri’ne bir Duvalı Tatlıyı çok güzel yapıyor yemenizi tavsiye ederim.
Orhangazi kordon boyu
Orhangazi Kordon boyu, insanların yürüş yapmak ya da bisiklet sürmek için geldiği bir yerdir. Kordon boyu her ne kadar sahil olarak algılansa da aslında Orhangazi de deniz olmadığı için doğal olarak sahil de bulunmamaktadır.
Bu nedenle Orhangazi Kordonboyu sadece gezmek için ve yürüyüş yapmak için gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Kordonboyunda oturup denizi seyredemezsiniz. Ama Orhan veli'nin dediği gibi Gemlik'e doğru denizi göreceksin, sakın şaşırma!!! Orhangazi görsel fotolara bakıp detaylı bilgi alabilirsiniz. İnegöl gezilecek yerler için tıklayın.
Orhangazi’de Kahvaltı Nerede Yapılır?
Orhangazi de kahvaltı nerde yapılır gibi sorulara ne yazıkki bende bilmiyorum. Size serpme kahvaltı yapabileceğiniz bir yer söylemek isterdim. Ancak Orhangazi ye birçok kez gitmeme rağmen ve araştırmama rağmen Orhangazi de kahvaltı yapacak güzel bir yer bulamadım. Bu nedenle Orhangazi de kahvaltı sorularınızı yanıtsız bırakacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.