Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

29 Ekim 2018 Pazartesi

BURSA KENT MÜZESİ / GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /



BURSA KENT MÜZESİ HAKKINDA KISA BİLGİ


Bursa da gezilecek yerler içinde önemli bir yere sahip olan  Bursa Kent Müzesi; geleneksel ticari yaşamı yansıtan dekorları, altı Osmanlı padişahına ait balmumu heykelleri ve şehrin topografik maketi gibi materyallerle, Bursa’nın 7000 yıllık bir dönem boyunca yaşadığı değişim ve gelişimi gözler önüne seren bir kültür merkezidir.

 Bursada gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerin başında yer almasının en önemli nedeni; Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacında olmasıdır.

Bursa kent müzesinde  her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bulmak mümkündür.  Bursa Kent Müzesi,  Bursanın geçmişine tanıklık eden en önemli eserlerin sergilendiği yerdir.

 2004 yılından bu yana kentin eski adliye binasında hizmet veren, Bursa’nın 7000 yıllık zaman diliminde geçirdiği değişim ve dönüşümlerin sergilendiği müzedir. Bursa kent müzesi Üç kattan oluşmaktadır. Müze çağdaş ve yaşayan kent müzelerine uygun olarak düzenlenmiştir.

BURSA KENT MÜZESİ TARİHİ 


Günümüzde Bursa müzesinin bulunduğu bina 1926 yılında, dönemin ünlü isimlerinden  Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından adliye binası olarak yaptırılmıştır. 1926 yılından 1999 yılına kadar adliye binası olarak kullanılan bu yapının mimarisinin dönemin mimarlarından biri olan kemalettin beydir.

 2001-2004 yılları arasında ise Yüksek Mimar Naim Arnas tarafından restorasyon işlemleri tamamlanmıştır.  14 Şubat 2004 tarihinden itibaren Bursa Kent Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 Bursa'nın 7000 yıl önce Neolitik dönemdeki ilk ayak izlerinden başlayıp, Roma, Bizans, Osmanlı dönemleriyle günümüze kadar gelen bir zaman koridorunda Bursa’nın tarihine tanıklık edebilirsiniz. Üst kattaki tematik galeri Bursa’da doğmak ve büyümekle başlar ve Bursa’da yaşamı, kaplıcaları, yemek kültürünü, ünlüleri, Karagöz ve Hacivat’ı ile diğer kültürel zenginlikleri anlatır.

Bursa Kent Müzesi, European Museum Forum ‘un 2006 Mayıs ayında Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenen ödül töreninde, yapmış olduğu etkinliklerle kent kültürüne sağladığı katkı nedeniyle Avrupa’nın ödüllü müzeleri arasına girmiş ve Avrupa Standartlarında bir müze olduğunu kanıtlamıştır.

BURSA KENT MÜZESİ BÖLÜMLERİ 


Bursa kent müzesi  üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır.

 İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır. Bursa kent müzesinin en önemli bölümleri içinde bodrum kat yer alır. Burada adeta tarihi yaşıyorsunuz.

Bodrum Kat: Bu bölümde, El Sanatları Çarşısı adında tematik bir galeri bulunmaktadır. 18.yüzyılda Bursa’yı ziyaret eden Avrupalı gezginler tarafından çekilen Bursa fotoğraflarının kaynak olarak alınıp koridor şeklinde düzenlenmiş olan bu galeride; dükkan canlandırmaları yer almaktadır.

 Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.

BURSA KENT MÜZESİ 


Zemin Kat: Bursa Kent Müzesi’nin zemin kat bölümünde; Bursa tarihi ve şehrin yıllar boyunca yaşadığı değişimler, kronolojik bir sırayla gözler önüne serilmektedir. Bursa şehrinin Osmanlı Devleti tarafından fethi, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’nın imparatorluk boyunca tanık olduğu tarihi olaylar ve Kurtuluş Savaşı dönemi; müzeye gelen ziyaretçilerin gözünde canlanmaktadır.

Bölümde yer alan Çağdaş Bursa adlı alanda ise Cumhuriyet dönemi boyunca şehrin gelişim süreçlerini; Bursa’yı Bursa Yapanlar, Atatürk ve Bursa, Mimari Yapı gibi konu başlıkları altında yapılan çalışmalarla görmek mümkündür.

BURSA KENT MÜZESİ 


1.Kat: Bursa Kent Müzesi’nin 1.Kat bölümünde ise Bursa’nın geçmişten günümüze yemek ve eğlence kültürü, gelenek ve görenekleri, giyimden barınmaya, dinsel yaşamdan komşuluk ilişkilerine kadar şehrin tüm yaşam biçimi gözler önüne serilmektedir. Karagöz ve Hacivat’ın hikayesinin de yer aldığı 1.Kat bölümü; müzenin Bursa’yı en iyi anlatan bölümüdür. Bursa kent müzesi mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Uludağ gezilecek yerler için tıklayın. 

Bursa Kent Müzesi Ziyaret Bilgileri

Adres: Atatürk Cd No:8 Heykel/Bursa Türkiye
Ziyaret Gün ve Saatleri: Müze Pazartesi günleri hariç her gün; 09.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Bursa kent müzesi nerede? nasıl gidilir? yol tarifi?  ulaşım 


Bursa kent müzesi  Bursa'nın merkezi olan heykelde bulunmaktadır. kent müzesine Bursa'nın her yerinden ulaşım sağlamak mümkündür. İster toplu taşıma araçları olsun ister özel araçlar olsun bursa kent müzesine ulaşım çok rahattır.  Bursa kent müzesi Bursa valiliği binasının hemen yanında bulunmaktadır. Metroyla gidilecekse şehreküstü metro istasyonunda inip, on dk yürüme mesafesindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot