Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

18 Nisan 2018 Çarşamba

Bakırköy'deki Rus Kültürel Mirasi Nerede?

Bakırköy'ün ismi nereden geliyor?


Bakırköy'de bir minibüsteyim. Yolculardan biri yanındakine anlatmaya başlıyor. Efenim eskiden Bakırköy'de bakır çıkıyormuş. Sonra burada bakır  çok çıktığı için bakırın köyü anlamında Bakırköy demişler! Aydaa! Olur mu böyle şey! İnternet çağında bile okumak yerine işkembeden sallamak daha kolay sanki!


Bakırköy isminin kökeni, etimolojisi!


İstanbul'un Bakırköy ilçesi ya da eski adıyla Makriköy, jeptimun, Makrohori, Bizans'taki adıyla Hebdomon bugün İstanbul'un en yaşanası yerlerinden biridir. Bakırköy ilçesinin bendeki izlenmi şudur: Sakin, düzenli, her şeyi kararında yaşanılacak bir  İstanbul ilçesi. İstanbul'un her yeri gibi Bakırköy de son zamanlarda yapılaşmadan nasibini aldı. Bakırköy Belediyesi Ataköy Sahildeki binaları mühürlemesine rağmen adamlar sahili mahvedip binaları diktiler iyi mi? Kim yaptı bu iyiliği inşaat firmalarına bilemiyorum! Düşünün ilçenin belediye Başkanısınız ama sizin izin vermemenize rağmen devletin başka kurumları buna izin veriyor! Nasıl iş?

Ruslar Bakırköy'ü işgal ediyor!




İstanbul İstanbul olalı neler gördü geçirdi neler! Yukarıda görmüş olduğunuz eski bir kortpostal var. 1. Dünya Savaşı yıllarıdır. Güya dev Rus askeri İstanbul'a gelmiş ve Osmanlı ile alay ediyor. Biliyorsunuz 93 harbinde Ruslar Bakırköy'ü işgal etmişler Yeşilköy'e kadar gelmişlerdi. Suriye iç savaşı içinde bizim savaş uçakları Rus jetini düşürünce Rus konsolosu yandaki bu kartpostalı sosyal medya hesabından gönderip aklınca bize ayar vermeye çalışmıştı! Ne Rusya o eski Rusya ne de Türkiye Cumhuriyeti o eski Osmanlı Devleti. Köprünün altından çok sular aktı ve iki devlet Batı ittifakına karşı biraz daha aynı safa yaklaşmış oldular. İyi mi, kötü mü? Elbette bunu zaman gösterecek!

Blogger Bolat nerede bu Bakırköy'deki Rus Kültürel mirası diye soracak olursanız yandı bitti kül oldu derim. Gelin anlatayım.

Bakırköy Şenlikköy'de köküne kibrit suyu çakılan Ayastefanos Rus Zafer Anıtı nerede?


Ayestefanos Anıtı Nedere?
Gazi Osman Paşa Bulgaristan'ın Plevne şehrindeki Plevne kalesini bir avuç adamıyla Ruslara karşı destansı bir şekilde savunur. 1. Plevne muharebesinde Ruslar bozguna uğrar. 2. Plevne Muharebesinde Ruslar yine yenilir geri çekilir ancak üçüncü muharebede başarılı olurlar. Osman Paşa'nın Plevne mücadelesi ve destansı savunması yıkımı engelleyemez! 93 Harbinde ağır bir yenilgi alan Osmanlı Devleti Ayastefanos anlaşmasını imzaladı. Ve bu anlaşma gereğince savaşta ölen Rus askerleri anısına Bakırköy Şenlikköy'de bir şapel yapılması maddesi de konmuştu. Osmanlı Devleti bunu kabul etmek zorunda kaldı.Nihayetinde Bazarov adlı bir Rus mimar tarafından inşa edilen şapel 18 Aralık 1898 yılında Şenlikköy'e dikildi. Bu zafer anıtının açılışına grandük Nikolay Nikoloyaviç, Fener Rum patriği ve çeşitli devlet adamları katıldı. 

Ayestefanos anıtı yıkılıyor filmi


Ve 1. Dünya Savaşı patlak verip Ruslar Osmanlı Devleti'ne savaş açınca Mahmut Şevket Paşa bu anıtın köküne dinamit bağlattırıp patlatarak yıktırdı.

Hatta Ayastefanos anıtı yakılmakla kalmayıp yıkımı Osmanlı Ordusunda yedek subay olan Fuat Uzunkınay tarafından filme alındı ve bu film Türk sinemasının ilk filmi olarak tarihe geçti!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot