Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

25 Haziran 2017 Pazar

İstanbul'da Bir Bayram Sabahı

Kaynak: bizevdeyokuz
Kaynaşmak nedir? Toplu taşımada insanların vıcık birbiri ensesine üflediği durum mudur? İnsanlar nasıl kaynaşır! Sohbet ederek, konuşarak, görüşerek! Müjdeler olsun kaynaşma ihtiyacımız kalmamış olacak ki bayramları toptan tatile dönüştürdük. Toplumsal yapımız için yara sayılabilecek bu durum kapitalizmin mümessilleri tarafından doluluk oranları, turizm ve ekonominin canlanması olarak ifade ediliyor. Sosyoloji bilimini sevmeyen bir millet olduğumuz için garipsemedim!

Bayramlaşmayı unutacağız anlaşılan! Bayramlar sevdiklerimizi ziyaret ve sevgi dolu bakış demektir. Bayramları Bodrumda, Çeşmede, Marmaris'te, Alanya'da, Antalya'da dalgalara maya çalmak olarak algılamaya başladıysak vay halimize. 

Bayram mı tatil mi? Bayram ile tatil arasındaki farklar!



Bayramda tatile çıkıyoruz! Bayramla, tatiller arasında fark olması gerekmez mi? Tatil, kanunlar gereğince çalışılmadan dinlenerek geçirilecek gün demek! Peki, bayram ne demek? Bayram,özel olarak kutlanan gün demek! Demek oluyor ki Türk halkı artık bayramı sahilde kutlayacak! 

Peki, toplumsal yapımızın hücrelerini yenileyecek bayramlaşma merasimleri telefonlara mı kalacak! Uzaktaki annenizle, babanızla, yakın ya da uzak akrabalarınızla sadece sesinizle mi bayramlaşacaksınız! Ya sonraki bayramda o akrabalardan birini kaybederseniz! O yokluğa nasıl alışacaksınız! Bayramlar turizm para kazansın diye mi var! Şimdi zinciri kırıp modernleştiğimizi düşünebilirsiniz. 

"Birkaç gün tatil var denize girsek ne olacak Blogger Bolat neden atar yapıyorsun!" diyebilirsiniz!

 "Günah mı yani denize gireyim, tavuk gibi yanayım, havuza gireyim, otelde tüneyeyim ne var bunda!"

Ne demeli bilemedim fakat geleceğe güzel bir miras bırakıyorsunuz diye düşünüyorum. 

"Heh yola gel şöyle işte!" 

Diyorsanız cümle bitmedi! Siz yaşlandığınızda muhtemelen çocuklarınız da bayramları sizin gibi tatil olarak görerek tatil beldelerine akacak. O yokluğu kaldırabileceğinize kendinizi inandırabiliyor musunuz?

Aile kelimesinin kökeni "Ayl" dayanak, destek demektir


Aileler toplumumuzun temelidir. Aile dünyanın en anlamlı kelimesidir! Nedir aile kelimesinin kökeni? Aile Arapça bir kelime olup "ayl" yani "destek, dayanak" kökünden türemiştir. Bayramları kaynaşmak aile yapımızı güçlendirmek için bir vesile olarak görmemiz gerekir. Aile dünyanın en korunaklı yeridir, ailemizden güç almak, bağları kuvvetlendirmek gerekir. Başınıza bir iş geldiğinizde sizin sorunlarınızı, o çok fiyakalı oteller, tatil kulüpleri ya da tur şirketleri çözemez! 

İmdat çığlıklarınıza cevabı sadece aile ve dostlarınızdan alacaksınız buna emin olun! Toplumumuz hızla çözülüyor! Kendi kültürel yapısından, geleneğinden uzaklaşan toplumların sonu yok oluştur. Aman diyeyim en azından 1 gününüzü ailenizle bayramlaşmak için ayırın derim! 

Abdürrahim Karakoç Bayram şiirinde şöyle der:


Kar çiçeğim solmuş kar yatağında
Can verir ırmağın dar yatağında
Arife gecesi yer yatağında
Üstüme serdiğim bayramlar hani?
Bayram demek takvimdeki yazı mı?
Bayram hasret, bayram ağrı, sızı mı?
Açıp yüreğimi, yumup gözümü
Özüne girdiğim bayramlar hani?

Mutlu bayramlar, esenlikler dilerim…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot