Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

9 Ekim 2016 Pazar

Bursa’nın Gezilecek Yerleri


Bursa’nın Gezilecek Yerleri

 

Bursa gezilecek yerler açısından çok zengin bir gezme alanı sunmaktadır. Gerek tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması gerekse de Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapması sebebiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan mekânlar, müzeler, doğal güzellikler, parklar ve tarihi eserler sayesinde Bursa şehri, yerli ve yabancı turistler için bir çekim merkezi konumunda. Özellikle Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği şehir özellikle hafta sonu kaçamakları için güzel bir gezi alternatifi.

Türkiye’nin 4.büyük şehri
Yaklaşık 3 milyonluk nüfusu ile ülkemizin en kalabalık 4. şehri olan Bursa sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikler kadar gelişmiş sanayisi ile de öne çıkıyor. Bursa gezilecek yerler konusunda ise ülkemizin en zengin eserlere sahip şehirlerinden biri. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey tarafından 1306 yılında kuşatma altına alınan ve oğlu Orhan Bey tarafından 1326 yılında fethedilen şehir Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti (1326-1365) olma özelliğine sahip. Bu dönemin başlangıcı ile yapılan eserler günümüzde halen ilk günkü heybeti ile şehirde duruyor.

Bursa’da gezilecek yerler

Bursa gezisi için genellikle 2-3 günlük bir süre ayrılıyor. Bu süre zarfında şehirde yer alan tüm önemli yerleri gezmek mümkün olmasa da en önemli 15-20 yeri gezip görmek mümkün. Sayfa boyunca Bursa’daki en önemli 15 gezi noktasını sıralı bir şekilde görebilirsiniz. Listede adı geçen yerler hakkında detaylı bilgi almak için görsellere ya da ilgili linklere tıklayabilirsiniz.

Bursa Ulu Camii

Bursa gezilecek yerler Ulu Camii Bursa’nın en önemli tarihi yapılarının başında Ulu Camii geliyor. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına 1396 yılında başlanmış olup yapı 1399 yılında tamamlanmıştır. Caminin dış görünümü sade sayılsa da iç görünümü etkileyicidir. Caminin her duvarında Allah’ın birliğini ifade eden Arapça “vav” harfi yazılıdır.

Yeşil Camii
Bursa gezilecek yerler Yeşil Camii Bursa’nın Yeşil semtinde yer alan Yeşil Camii, içinde bulunduğu külliyenin önemli bölümlerinden biridir. Caminin kuzey cephesinde yer alan taç kapıdaki Arapça kitabede yapının mimarı olarak Hacı İvaz Paşa gösterilmiş, yapım tarihi ise Aralık 1419 olarak belirtilmiştir. Yapımına Çelebi Mehmet döneminde başlanan yapı 2. Murat devrinde tamamlanmıştır.

Yeşil Türbe
Bursa gezilecek yerler Yeşil TürbeYeşil Türbe, Bursa gezilecek yerler listemizdeki en önemli simge yapılardan biri. Türbe, 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi (I.Mehmed) tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Türbe’de Sultan Mehmed Çelebi, oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait sekiz sanduka bulunmaktadır.

Koza Han
Bursa gezilecek yerler Koza Han Bursa, hanları ile de ünlü olan bir şehrimiz. Hanların içinde en çok bilineni ise Ulu Camii yakınında yer alan Koza Han. Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılmıştır. Günümüzde hanın üst katında ipek ürünleri satan birçok dükkan yer alırken, alt katında ise kafeteryalar yer almaktadır. Bursa’nın tarihi merkezinde gezerken handa mola verip bahçesinde simit çay keyfi yapabilirsiniz.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi
Bursa gezilecek yerler Emir Sultan Camii Şehrin en önemli camilerinden olan Emir Sultan Camii ve ve Külliyesi; 15.yüzyılda, Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırılmıştır. Külliye bahçesinden Bursa manzarasını seyredebilirsiniz.

Muradiye Külliyesi
Bursa gezilecek yerler Muradiye Camii 1425-1426 yılları arasında Sultan 2.Murat tarafından yaptırılan şehrin en önemli dini yapılarından biri olan Muradiye Külliyesi; cami, hamam, imaret, medrese ve türbelerden oluşmaktadır. Külliyede yer alan türbeler İstanbul’daki Eyüp Sultan ve Semerkant’taki Şah Zinde türbeleriyle birlikte Türk-İslam Dünyası’nın en önemli türbelerinden sayılmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Konya’da öldürttüğü oğlu Şehzade Mustafa’nın türbesi de burada yer almaktadır.

Bursa Kalesi
Bursa gezilecek yerler Bursa Kalesi Saltanat Kapısı Bursa Kalesi ya da günümüze ulaşan bölümü ile Saltanat Kapısı, Bursa’nın en tarihi yapılarından biri. M.Ö 7. yüzyıl’da Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve M.Ö. 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialıların; Bursa Kalesi’ni milattan önce 1. yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülen kalenin günümüzde ayakta kalan en önemli ve en popüler bölümü görselde görülen Saltanat Kapısı.

Osman Gazi Türbesi
Bursa gezilecek yerler Osman Gazi Türbesi Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin türbesi, Tophane semtinde yer alıyor. Osman Gazi; padişahlığı döneminde, bir Bursa kuşatması sırasında oğlu Orhan Bey’e şehir içindeki kubbeli bir yapıyı işaret ederek, öldüğünde buraya gömülmek istediğini vasiyet ettiği söylenir. Bursa’nın fethinden sonra Osman Gazi, Gümüşlü Kümbet adıyla anılan Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine yapılan türbeye gömülmüştür.

Orhan Gazi Türbesi
Bursa gezilecek yerler Orhan Gazi Türbesi 1281-1362 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin mezarının bulunduğu türbe Osman Gazi Türbesi’nin hemen yanında yer alıyor. Türbe, Bursa’nın fethinden önce şehrin manastırı olarak kullanılan Sainte Elie manastırının bir bölümü üzerine yapılmıştır.

Bursa Saat Kulesi
Bursa gezilecek yerler Bursa Saat Kulesi Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan Saat Kulesi, Tophane semtinde, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin yakınında yer alan park içinde yer alıyor. İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan saat zamanla yıkılmış ve yerine günümüzdeki saat 1905 yılında tekrar yapılmıştır. Saatin bulunduğu alanda yer alan kafelerde bir şeyler içip Bursa manzarasını seyredebilirsiniz.

Irgandı Köprüsü
Bursa gezilecek yerler Irgandı Köprüsü Bursa gezilecek yerler listemizdeki en dikkat çekici yapılardan biri üzerinde arasta (çarşı) bulunan Irgandı Köprüsü. Köprü, 1442 yılında, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından Mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırılmıştır. Floransa’nın Ponte Vecchio ve Venedik’in Ponte Rialto, Bulgaristan’ın Osmanlı köprüleriyle birlikte Irgandı Köprüsü; dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biridir. Günümüzde köprü üzerinde çeşitli el sanatlarının yapıldığı dükkanlar yer alıyor.

Bursa Kent Müzesi
Bursa gezilecek yerler Bursa Kent Müzesi 6 Osmanlı padişahına ait balmumu heykelleri ve şehrin topografik maketi gibi materyallerle, Bursa’nın 700 yıllık bir dönem boyunca yaşadığı değişim ve gelişimi gözler önüne seren bir kültür merkezi olan Bursa Kent Müzesi şehrin etkileyici müzelerinden. Bursa tarihine ait birçok ilgi çekici objeyi müzede inceleyebilirsiniz.

Bursa Arkeoloji Müzesi
Bursa gezilecek yerler Bursa Arkeoloji Müzesi M.Ö 15 milyon yıl öncesi fosil kalıntıları, Bizans’ın son dönemlerine ait Bithynia ve Mysia bölgelerinde bulunmuş eserler ve Anadolu’nun diğer kültürlerine ait birçok eserin sergilendiği Bursa Arkeoloji Müzesi şehrin dikkat çekici müzelerinden.

Osmanlı Evi Müzesi
Bursa gezilecek yerler Osmanlı Evi Müzesi Bursa’nın Muradiye semtinde, Muradiye Camii ve Külliyesi’nin hemen karşısında yer alan Osmanlı Evi‘nde dönemin günlük yaşantısına dair fikir sahibi olabilirsiniz.

Yıldırım Camii ve Külliyesi
Bursa gezilecek yerler Yıldırım Camii Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yılların sonlarına doğru yaptırılan Yıldırım Camii ve Külliyesi şehrin en önemli tarihi yapılarından biri. Külliyede yer alan birçok yapıdan günümüze; cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbe kalmıştır.

Cumalıkızık Köyü
Bursa gezilecek yerler Cumalıkızık Köyü Bursa gezilecek yerler listemizdeki en popüler gezi noktalarından biri Cumalıkızı Köyü. Osmanlı sivil mimarisinin en muhteşem örneklerini günümüze ulaştıran köyde, toplam 270 adet Osmanlı dönemi evi bulunmaktadır. Hafta sonu gezileri için ideal bir yer olan Cumalızık’ta güzel bir kahvaltı edebilir, köylülerin sattığı organik sebze ve meyvelerden satın alabilirsiniz. Yalnız dikkat, yaz aylarında özellikle pazar günleri köy çok kalabalık olabiliyor.

Diğer Yerler
Başta da bahsettiğim gibi yukarıda bahsettiğim tüm bu yerler bana göre Bursa gezilecek yerler listemizdeki en önemli yerler. Bursa 2-3 günlük bir zamanınız varsa ilk önce bu yerleri görmeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot