Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

12 Mart 2021 Cuma

Fedâkâr öğretmenin 94 yıllık hikayesi

 


Fedâkar bir öğretmeni  94 yıl sonra yeniden anmak

İzmir’in Osmanlı’dan bu yana sayfiye yeri olarak bilinen Kızılçullu Deresi çevresine öğrencileri ile gezi düzenleyen Bozyaka Mektebi ve baş muallimi(müdürü) İbrahim Naci Beğ, öğrencisinin derede çırpınışlarına kayıtsız kalamayarak, dereye atlamış ve ebediyete intikal etmiştir. Bir öğretmenin öğrencilerine olan merhametinin göstergesi olan bu olayı, vukuu bulduğu tarihten 94 yıl sonra minnet ve saygıyla anmak için Muallimler Dergisindeki yazıyı Osmanlı Türkçesinden çeviri-yazı olarak  okuyucuların dikkatine sunuyorum.

Girdiği dereden öğrencisini kurtarıp-kurtarmadığını bilmiyoruz ancak bu fedakar öğretmen bu olay sonunda İzmir halkını büyük üzüntüye boğarak, boğularak vefat etmişti. O dönem valilik, belediye ve emniyet müdürlüğü cenaze merasimine büyük önem gösteriyordu. Kokluca Mezarlığına defnolunan kahraman ve fedakar öğretmen, o dönemde Muallimler Birliği Dergisi 1.Sene 11. Sayıda vefat haberinin yayımlanması ile yüreklere gömülüyordu. Kokluca’da 1.Ada’daki mezarında “Dur ey yolcu. Burada talebesini kurtarırken Kızılçullu Çayı’nda şehit olan Üsküplü muallim İbrahim Naci Bin Şerif yatıyor. Bu mezara hürmeti unutma” yazılı olan İbrahim Naci beyin, ruhu şâd mekanı cennet olsun.

 

FEDAKÂR BİR MUALLİMİN ŞEHÂDET

Muallimlerin, talebeye karşı besledikleri en açık ve elim bir misâlini, mühimmeye derc edecektir. İzmir’de Bozyaka mektebi baş muallimi “İbrahim Nâci Beğ” 17 Mayıs 1926 tarihinde talebesiyle birlikte  gezmek için Kızılçullu deresine gider.

Su içerisine giren şakîrdânın tehlikeye düştüğünü gören bu fedakâr muallim  kendisini dereye atmış ve boğulmak suretiyle maalesef bir felakete düçar olmuştur.

İzmir’deki muallim arkadaşlarımız hayatını mesleği uğrunda feda eden Nâci merhum için matemî bir cenaze merasimi tertib etmiş, vilayet, belediye, polis müdüriyeti derin alaka göstermek suretiyle şâyân-ı şükrân bir surette kadirşinaslıkta bulunmuştur. Akrabasına ve bütün meslektaşlarına taziyat eyleriz.


İLKSES GAZETESİ LİNK: FEDAKAR ÖĞRETMENİN HİKAYESİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot