Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

4 Ağustos 2020 Salı

İzmir’e gelen İlk Yabancı Rakip : Bulgaristan Şampiyonu Levski



20.Yüzyılın başlarında, özellikle İstanbul’da hızlı bir şekilde artan futbol sevgisi, 1912 yılında Karşıyaka ardından 1914 yılında kurulacak olan Altay Kulübü ile İzmirli Türkler içinde heyecanlı olmaya başlayacaktı. Bu tarihlere kadar İzmir’deki spor sahalarında yalnızca Rum, Ermeni, İngiliz ve İtalyanların kurmuş oldukları takımlar etkili olurken, Türkler savaş ve maddi imkansızlıklar nedeniyle etkili olamıyorlardı. 20. yüzyıl başlarında, İzmir’deki duruma baktığımızda 1912 yılına kadar; Pelops, Panionios, Apollon, İskos, Karavokiri, Midilli, Vanderers, Apetyan, Scholl, Evangelidis, Amerikan Koleji Takımı ve Garibaldi gibi takımlar kendi aralarında yaptıkları müsabakalar ile spor hayatında etkin olmuşlardı.


1925 yılının Eylül ayında İzmir spor hayatı yepyeni bir hareket ile hareketleniyordu. Uzun yıllar süren savaşın ve düşman işgalinin izlerini silmeye çalışan İzmir halkına bu konuda en büyük desteklerden biri de futbol kulüplerinin düzenlemiş oldukları maçlardı. Levski takımının İzmir seyahatini Karşıyaka Spor Kulübü organize etmiş, müsabakaların 9 Eylül’e denk getirilmesi için Spor Alemi dergisi baş yazarı Çelebizade Said Bey’in yoğun çalışmaları olmuştur. Said Bey’in yanı sıra Karşıyaka Reis-i sanisi(İkinci Başkanı) Zühdü(Işıl) Bey ve Heyet-i İdare azasından Cemal Ahmed(Umar), Altay’dan takım kaptanı ve reisi Hamid ve Refet Ahmet Beyler misafirlerin ağırlanmasında yoğun çaba sarf etmişlerdi. İzmir’in en köklü kulübü olan Karşıyaka’nın organize ettiği etkinlikte, Bulgar şampiyonu olan Levski Takımı, İzmir’de üç maç yapacak ilk maçını Karşıyaka ile oynadı ve bu maçtan 2-1 galibiyetle ayrıldı.


Bu maça şu kadro ile çıkmıştık:
Malik
İsmail – Sezai
Vahi – Saim – Ali
Hamid – Halil – Nevzad – Orhan – Necati

Levski takımı da “Ala Mavi” forma ile sahadaydı.
Maç sonrası dönemin gazetelerine göre Karşıyakamız şimdiye kadar oynadığı en güzel oyunu oynadığı ancak Levski takımının Bulgar milli takımına 9 oyuncu verdiğini ve çok güçlü olduğunu fakat Karşıyakamızın bu müsabakada mağlub bile olsa takdir edilmesi gerektiğini yazıyordu. Takımımızın tek golü, ilk milli futbolcularımızdan Nevzat(Alpagut) bey’den geliyordu

İkinci maçında Altay ile karşılaşan güçlü Bulgar temsilcisi Altay’la da 0-0 berabere kalmıştı.

Üçüncü ve son maçta 20 Eylül 1925 tarihinde Punta(Alsancak) stadında Karşıyaka / Altay karmasının karşısına çıkan Bulgar şampiyonu Levski takımı ile iki maç yaptık, ilk maçı 4-1 Levski takımı galip gelmiş olsa da ikinci maçta  bu kez mağlup olmaktan kurtulamadı ve Karşıyakalı futbolculardan ağırlıklı İzmir Karması maçı 1-0 galip bitirdi.
Binlerce İzmirlinin izlediği maçta İzmir karması şu kadro ile yer aldı:
“Fehmi-Burhan-İsmail(KSK)-Vahyi(KSK)-Saim(KSK)-Danyal-Hamid(KSK)-Nevzat(KSK)-Halil(KSK)-Vahab-Nadir”.


Maçın tek golü, Karşıyakamızın milli futbolcusu Nevzat bey’den geliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot