Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

13 Haziran 2019 Perşembe

17 Şubat 1928 tarihinde yapılan Altay - Karşıyaka maçı

Karşıyakalılara galib gelen Altay takımı
Altaylılarla müsabaka yapan Karşıyaka takımı



17 Şubat Cuma günü hava ilk baharı andırıyordu. Program mucibince Altay ve K.S.K. ikinci takımları arasındaki maç saat onbir’de başladı. Altay ikinci takımı dört kıymetli isminden mahrum olduğu için belkide muhacim hattı zayıf bir vaziyette idi. Neticede tarafeyn bir – bir berabere kaldılar. Öğleden sonra saat birde ikinci kümeye mensub takımlardan Karşıyaka İdman Ocağı birinci takımı ile Menemen birinci takımı arasındaki resmi maç yapıldı. Neticede İdman Ocaklılar sıfır’a bir’le galib geldiler.

Altay : 2 – K.S.K.: 1
Alsancak sahası saat bir’den itibaren gelmeye başlayan meraklılar tarafından işgal edilirdi. Saat üçte, iki tarihi rakib kulübün, Altay’la Kaf Sin Kaf’ın karşılaşması hasebiyle üç bin kişi kadar stadyumu doldurmuş bulunuyordu. İlk Altaylılar, mütekabil Kaf Sin Kaf’lılar sahaya çıktılar. Her iki takım fazla alkışlandılar.
Müsabakayı Galatasaray’ın sâbık reisi Adnan bey(Adnan İbrahim Pirioğlu) idare ediyordu. Takımlar şu şekilde idiler.


Altay takımı :
Süleyman
Alaadin
Mehmed
Vehbi
Hamid
Danyal
Vefik
Zeki
Burhan
Hasan
Selahattin

Karşıyaka Takımı;

Mithat beyler
İsmail
Necati
Turgut
Halil
Vahi
Şevket
Mehmet
Şerif
Mahmud
Faik



Oyun Altay’ın hücumuyla başlandı. Karşıyakalılar da mukabil hücuma geçmekte gecikmediler. Oyun seri bir süratde cereyan ediyor, tarafeyn tehlikeli akınlar yapıyordu. Altay kalesi akındaki iki tehlike kaleci Süleyman’ın fedakarlığı sayesinde bertaraf edildi. Altay ma’an hattında Danyal bey’in muvaffakiyetli oyunu, Kaf Sin Kaf’ın sol cenahına adım attırmıyordu. Yirminci dakikada K.S.K’ın ortadan yaptığı akın Hamid bey’in onsekiz yardı çizgisi  haricinde kazaen yaptığı hentbolle kesildi. Kaf Sin Kaf bu mühim fırsattan istifade edemedi. Altaylılar tehlikeyi atlattıktan sonra şiddetli bir akına geçtiler. Altay’ın sağ cenahı çok serbest oynuyor. Vahi bey’in bütün fedakarlığına rağmen akınları durdurmaya muvafık olamıyordu. Haftaymın 25.nci dakikasına kadar devam eden Altay hakimiyeti nihayet semeresini verdi. Burhan’ın yerinde bir pasını alan sol açık Zeki bey biraz sürdükten sonra hızlı bir şutla Altay’ın ilk sayısını yaptı. Altay’ın bu ilk sayısı seyirciler tarafından azim tezahüratla karşılandı. Seyircilerin şiddetli tezahüratı devam ederken topun santraya geldiğini ve Kaf Sin Kaf’ın gayet seri bir hücuma çıktığını görürüz. Altaylılar iki dakika kadar devam eden bir koşuylan esasında kalelerinde mühim bir tehlikeye maruz kaldığına pek ehemmiyet vermediler. Sol ma’aunın ve belkide sol müdafinin hatası yüzünden Kaf Sin Kaf merkez muhacimi Şerif bey Karşıyaka’ya yapılan ilk golden dört dakika sonra Altay’a mukabil sayıyı yapmaya muvafık oluyordu.
Bu defa tribünün sağ cenahı kıyameti koparmaya başlamışdı. “Yaşa Kaf Sin Kaf” sedaları henüz bitmeden Altay’ın santradan topu kaptığı ve seri bir akın neticesinde Zeki bey’e gelen topun muvaffakiyetli bir şutla K.S.K. kalesini ikinci defa ziyaret ettiği görüldü. Altay’ın bu golü, Kaf Sin Kaf taraftarlarını elim bir inkisar’a duçar ettiği gibi Altay taraftarlarının iki dakika olan üzüntüsünü derhal tadil eylemiş oldu. Haftaymde dört dakika süre şiddetli tezahürat esnasında bitti. Altı yedi dakika zarfında üç golün yapılmış olması ve bu gollerin mütekabil olarak atılması oyuna fazla bir heyecan benş etmiş idi.
İkinci devre bidayetinde Karşıyakalıların yine onbir kişi oyuna dekarını görüyoruz. Filhakika ilk haftaniymin nihayetine doğru müdafi İsmail bey ayağının incinmesi üzerine sahayı terk etmişdi.
Altaylılar bu devrede çok canlı oynadılar ve Karşıyaka’nın akınıyla geçen ilk beş dakikada sarf-ı nazar edilirse, haftaymın mütebaki zamanında mütemadiyen Kaf Sin Kaf’ı sıkıştırdılar. Buna rağmen muhacim hattının ortasının zuhur eden fırsatları kaçırması, Hasan bey’in ayağındaki arıza hasebiyle eski oyunu oynayamaması ve Selahattin’in ise ağır oynaması mutlak  birkaç golün kaçmasına amil olmuştu. Altay muhacim hattının fazla gol çıkarılması haf hatlarıynan bu gün …… çok geride oynamasından tevad ediyordu. Bu hatalı ta’biye Altay forlarının rakiblerine kaptırdıkları topun ahşerib, Altay nısf sahasına ait olunmasını mucib oluverdi, ki bu vaziyet Altay defansının fazla fedakarâne oynamasını icab ediyordu. Neticede oyun bir - iki ile Altay’ın galibiyeti ile neticelendi. Yirmi iki oyuncu içinde en muvaffıkı müdafi Mehmed, kıymetli sağ mahal Danyal beylerle kaleci Küçük Süleyman.
Kaf Sin Kaf’ın genç azalarından Şerif, Turgut, Şevket, Mehmet beyler çok muvafık oldular. Halil ve İsmail beyler iyi oynayamadılar. Necati bey fedakardı. Vahi bey Altay’ın köklü sağ cenahını karşısında fazla çalıştı…
Altay şimdiye kadar oynadığı üç oyunda da galib gelmiş ve taviz sayi temin etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot